Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Sbor z Brna se předvedl na Slovensku. Dvořákovo dílo zazpíval dětem i dospělým

Zpěváci Českého akademického sboru z jihomoravské metropole pod vedením sbormistra Michala Vajdy zazpívali na koncertě Večer sakrální hudby ve slovenských Košicích. Spolu se státní filharmonií a čtyřmi sólisty uvedli téměř hodinové dílo Antonína Dvořáka Mše D-dur.

Na pódiu košického Domu umění vystoupili zpěváci z Brna. Na Lužanskou mši od jednoho z nejvýznamnějších českých skladatelů Antonína Dvořáka se připravovali téměř čtvrt roku, než ji na Slovensku mohli předvést. Veřejnou generálku si zkusili na dětech z tamní základní školy, večerní akci pak zahájilo předkoncertní setkání. Celý koncert dirigoval hlavní hostující dirigent Státní filharmonie Košice Zbyněk Müller, jenž se účastnil i příprav v hlavním městě Moravy.

Jako první zazněla Čajkovského serenáda pro smyčcový orchestr C dur, kterou často hrají komorní orchestry, u symfonických těles ji diváci tolik neuslyší. „Myslím ale, že k tomu není valný důvod. Velké obsazení sluší této serenádě víc než to komorní. Úvodní téma, kterým je serenáda jakoby orámována, svým záběrem a šíří evokuje třeba mohutný říční tok,“ uvedl dirigent. Na pódiu se představila sopranistka Adriana Banásová, mezzosopranistka Alena Grach Kropáčková, tenorista Martin Šrejma a barytonista Tomáš Šelc.

Brněnské hudební těleso na východu sousední země letos nebylo poprvé. „První spolupráci zprostředkoval košický univerzitní sbor Collegium Technicum a pak už to bylo vždy jako dobrá vzpomínka na dobrou spolupráci, která se opakovala vždy se stejným dirigentem,“ popsal sbormistr Michal Vajda. Za posledních devět let navštívil Český akademický sbor Košice čtyřikrát. Minulý rok na prknech Domu umění zazněla Dvořákova kantáta Svatební košile.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Štátna filharmónia Košice/Facebook

Štítky sbor, Košice, filharmonie, Antoník Dvořák, koncert, Brno, kultura, hudba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sbor z Brna se předvedl na Slovensku. Dvořákovo dílo zazpíval dětem i dospělým  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.