Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Mikulov obdivuje novou sochu, kterou navrhl umělec, jenž stojí za brněnskou žirafou

Zpestřit zámeckou zahradu uměleckým dílem a ozvláštnit výhled na Svatý kopeček se rozhodl Mikulov. Turisticky oblíbené město na Břeclavsku instalovalo do barokního areálu čtyřmetrovou sochu Hvězdář, jež pochází z dílny umělce Jaroslava Róny. Ten stojí například za plastikou brněnského Jošta, který se stal jedním ze symbolů Brna.

Bronzová a téměř tunu vážící plastika stojí v barokní zahradě zámku a vůbec poprvé se ukázala veřejnosti. Jaroslav Róna, který vytvořil kromě brněnské žirafy, jak se přezdívá dílu markrabětě Jošta na Moravské, také Podobenství s lebkou na Pražském hradu nebo Pomník Franze Kafky, umělecký předmět Mikulovu zapůjčil. 

„Základním prvkem důležitým k životu je uhlík, jehož molekuly jsou tvořeny šesti atomy a vytvářejí prostorový útvar podobný medové plástvi. Uvnitř šestiúhelníků je kruhové jádro. Kruh symbolizuje celistvost, jednotu a řád a napříč mnoha kulturami je zobrazován jako nepřekonatelný ideál dokonalosti, symbol slunce i vesmíru," vysvětlil motiv Jaroslav Róna.

Socha vznikla už před dvěma lety. Doposud ale neměla veřejnou premiéru. Původně plánované odhalení se z léta přesunulo na podzim. Počítá se s tím, že Hvězdář se ohřeje ve městě minimálně do koce roku. Radnice ale doufá, že doba zápůjčky se ještě prodlouží o rok. Poté se dílo přesune zase jinam. 

„Mám velkou radost, že se právě Mikulov stal prvním místem, kde se mohou obyvatelé i návštěvníci s tímto fascinujícím dílem seznámit. Socha Hvězdář  vychází z lidské figury a je pokryta geometrickým reliéfem. V sousedství zámku a s výhledem do krajiny působí socha velmi mocně,“ uvedla v tiskovém sdělení místostarostka Mikulova Petra Korlaar (STAN).

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Mikulov/Daniel Kamenár

Štítky Mikulov, Umění, Sochy, Plastika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mikulov obdivuje novou sochu, kterou navrhl umělec, jenž stojí za brněnskou žirafou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.