Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brnem se prohnali řečtí bohové. Divadelní průvod završil rapový souboj antických básníků

Pestrým divadelním průvodem studenti Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) oslavili začátek nového akademického roku. Tradiční průvod letos studenti zasvětili bohu vína a bujarým starořeckým slavnostem.

Divadelní fakulta JAMU zahajuje každý akademický rok nejen imatrikulací, ale i pouličním průvodem, jenž divadlo přibližuje veřejnosti. Letos studenti zvolili tematiku antického Řecka, aby pro ně byl začátek školy co nejveselejší. Vystoupením napodobili řecké slavnosti dionýsie pořádané na počest boha vína Dionýsa.

Zlatým hřebem divadelního odpoledne se stala scénka představující soutěž, které se v Řecku účastnili dramatičtí básníci. Studenti koncept posunuli do podoby současných rap battlových soutěží a na Moravském náměstí v Brně předvedli souboj Aischyla, Euripida a Sofokla, tří antických básníků.

„Chtěli jsme zachovat důležité prvky řecké tradice a zároveň je přizpůsobit současnému divákovi,“ vysvětlil svůj záměr student a režisér projektu Vojtěch Honig. Zdůraznil, že průvod je také vítáním prvních ročníků do studia a letos se koná už popáté.

Průvod organizovali studenti vyšších ročníků činoherního i muzikálového herectví, produkce, scénografie, jevištní technologie a režie. Prváci toto velkolepé přijetí ocenili. „Díky průvodu mám pocit, že na školu opravdu patřím," sdělila studentka prvního ročníku jevištní technologie Anna Vodáková.

Studenti svou cestu jihomoravskou metropolí zahájili u Divadelní fakulty JAMU v Mozartově ulici a směřovali k Moravskému náměstí. Účinkující v kostýmech na sebe strhávali pozornost širokého okolí tancem, pohyby, skandováním i hlasitým hudebním doprovodem. Po cestě se k průvodu přidávali také náhodní kolemjdoucí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veronika Adamová

Štítky Brno, JAMU, průvod, divadlo, studenti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brnem se prohnali řečtí bohové. Divadelní průvod završil rapový souboj antických básníků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.