Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V centru Brna ožily telefonní budky. Nesou portréty slavných osobností

Na konci letošních prázdnin měla v Brně plné ruce práce mladá výtvarnice. V centru metropole vyzdobila Klaudie Švrčková staré telefonní budky motivy na téma různých odvětví vědy a přidala i portréty známých osobností. Sedm barvami hrajících vzpomínek na minulé časy lidé najdou na náměstí Svobody, v Joštově ulici a na Zelném trhu.

Zastavit se a nostalgicky rozjímat můžou lidé v jihomoravském hlavním městě. Ve jeho středu totiž narazí na sedmero telefonních budek, které lidé v minulosti hojně využívali ke spojení se se svými blízkými. Nyní staré objekty dostaly nový úkol a kolemjdoucím dělají radost.

Budky pestrobarevně pomalovala čtyřiadvacetiletá umělkyně Klaudie Švrčková, která se soustředila především na téma vědy. Netypické plátno tak zkrášlila obrázky na téma filozofie, matematiky, litertury, umění nebo přírodovědy. Vše pak doplnila portréty významných osob.

„Můžete se s nimi chodit fotit, můžete se na ně jen dívat, můžete se jim chodit vyzpovídat, můžete se jim chodit vyplakat, můžete se do nich schovat když bude pršet nebo moc svítit slunce, můžete se s nimi radovat, můžete se z nich radovat. Budky jsou zrenovované pro vás,“ vzkázala výtvarnice Brňanům na sociální síti Instagram.

Na náměstí Svobody, kde jsou umělecká díla tři, je například kousek věnovaný skladateli Leoši Janáčkovi a zakldateli genetiky Johannu Gregorovi Mendelovi. Pro Joštovu ulici, kde stojí budky také tři, tvůrkyně zvolila spisovatele Karla Čapka. Poslední objekt stojí na Zelném trhu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MČ Brno-střed

Štítky Brno, telefonní budky, umění, věda, výtvarnice, leoš janáček, kultura, malba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

vůbec nechápu SMYSL toho všeho. "budky, co budkami nikdy nebyly by měly být snad odstraněny, nebo na co se čeká?! díky za vysvětlení.

Pátek, 8. září 2023, 18:39Odpovědět

V centru Brna ožily telefonní budky. Nesou portréty slavných osobností  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.