Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kam o víkendu na jihu Moravy? Za vínem, pivem, vědou nebo technikou

První školní týden dá člověku zabrat, ať už dětem či dospělým. Kde si zpříjemnit konec týdne a na chvíli vypnout? Brněnská drbna má pro vás několik tipů, jak strávit volný čas. Navštivte třeba Pálavské vinobraní nebo polechtejte své chuťové buňky na festivalech chilli papriček a česneku.

Festival vědy a techniky

Kdo se chce ve svém volném čase i něco dozvědět, zamíří na Festival vědy a techniky na brněnské výstaviště. Přes čtyřicet vědecko-technických institucí, univerzit, organizací i vědeckých ústavů ukáže návštěvníkům své vymoženosti a přiblíží jim svůj obor. Lidé tak proniknou do světa chemie, fyziky, geologie, ale také astronomie či meteorologie. Připravené jsou k vyzkoušení i elektronové mikroskopy, únikové hry, expozice či Kouřová show.

FOTO: Hvězdárna a planetárium Brno/Facebook
Pátek 8. září – neděle 10. září Další informace

Česnekovky

Král kuchyně - česnek provoní nádvoří zámku v Rosicích na Brněnsku, kde vypukne gastro festival Česnekovky. Na farmářském trhu návštěvníci nakoupí všemožné pochutiny, jídla či výrobky z česneku. K ochutnání bude například i česnekový pop corn. Program doplní koncerty a divadelní představení. Lidé si v zámeckém prostředí užijí třeba cimbálovou muziku, satirické divadlo Balaton 1982 či kapelu OKno. Děti si na místě zasoutěží, vydovádí se na skákacím hradě nebo si užijí program v kašpárkovské zahradě.

FOTO: KIC Rosice/Facebook
Sobota 9. září Další informace

Špilberk žije zakletým lesem

Brněnský hrad Špilberk ožije o víkendu kouzly a magií. Pro děti bude připravený program plný her a soutěží. S pohádkovými postavami budou plnit úkoly na stanovištích po celém hradě s cílem zlomit kletbu zakletého lesa. Na konci cesty je čeká odměna. Čekají je také divadelní představení, stánky s dobrotami nebo komentované prohlídky hradu v dobových kostýmech, které potěší i dospělé.

FOTO: Hrad Špilberk - Spilberk Castle/Facebook
Sobota 9. září Další informace

Chilli for people

Ostrá a pálivá jízda čeká návštěvníky festivalu Chilli for people v Morkůvkách na Břeclavsku. Milovníci pikantních pokrmů si zde rozhodně přijdou na své. Ochutnají různé druhy chilli papriček, ohodnotí soutěžní pálivé omáčky a na nejodvážnější strávníky čeká klání Morkůvský plameňák. Tam lidé změří své síly, kdo dokáže sníst silnější a ostřejší chilli. Chybět nebudou ani pálivá jídla, burčák nebo prodejci s pikantními produkty.

FOTO: Chilli For People/Facebook
Sobota 9. září Další informace

Zažij pivovar jinak

Pivovar Starobrno otevírá letos již po třetí své brány návštěvníkům a zve je na den plný zábavy. Nabitý program, ve kterém nebude chybět degustace piva, škola čepování ani hospodský kvíz, doplní tým brněnských hokejistů. Ti si sem přijdou pokřtít svůj nový dres a na místě si k nim mohou fanoušci přijít pro podpis. Atmosféru podtrhne hudební doprovod, a to především Jaroslav Uhlíř s kapelou, Sofian Medjmedj nebo MC Gey.

FOTO: HC Kometa Brno/Facebook
Sobota 9. září Další informace

Pálavské vinobraní

S příchodem školního roku přichází také doba sklizně hroznů, s čímž se pojí tradiční oslavy vinobraní. Lidé se proto už tento víkend mohou podívat třeba do Mikulova. Víno a burčák návštěvníci okoštují po celém městě, především v Kapucínské uličce. Zjistí také jak se zpracovávají hrozny, poslechnou si lidovou hudbu a uvidí folklorní vystoupení. Bohatý kulturní program doplní například koncert kapely Jelen, Čechomor nebo No name. Součástí třídenního veselí bude i Národní soutěž vín Mikulovské podoblasti. Nudit se nebudou ani děti, pro které je v zámecké zahradě připraveno třeba divadlo, žongléři, kejklíři, sokolníci s dravci či rytířský tábor.

FOTO: Pálavské vinobraní v Mikulově/Facebook
Pátek 8. září - neděle 10. září Další informace

Znojemské vinobraní

Historickou jízdu spojenou s oslavou vína nabízí také Znojmo na svém devětatřicátém ročníku historického vinobraní. Nvštěvníci se těší nejen na ochutnávání dobrého vína a burčáku, do města je láká také tradiční historický průvod Jana Lucemburského s družinou. Ujít si nenechají ani historické tanečníky, rytířské souboje, ukázku inkvizičních soudů či uličku chudiny. Středověkou atmosféru dokreslí také dobový jarmark a hudba. Při skleničce vína se mohou lidé těšit také na koncerty skupiny Vesna, Queenie či folklorního souboru Ondráš. 

FOTO: Znojemské historické vinobraní/Facebook
Pátek 8. září - neděle 10. září Další informace 

Galadegustace soutěže TOP 77 vín

Milovníky dobrého vína potěší také akce věnovaná těm nejlepším vinařům a jejich vítězným sedmičkám. Vinařská soutěž TOP 77 vín každoročně hodnotí stovky přihlášených vzorků a uděluje jim hvězdy. Ty získalo od degustátorů přes tři sta vín a odborníci vybrali z každé moravské podoblasti nejlepšího vinaře, včetně absolutního vítěze. Tito vyznamenaní si na slavnostním galavečeru v brněnském Besedním domě převezmou své trofeje. Návštěvníci si při té příležitosti poslechnou cimbálovou muziku a vychutnají si vítězná vína i bohatý raut.

FOTO: Vinařství Púrynky/Facebook
Čtvrtek 7. září Další informace

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hrad Špilberk - Spilberk Castle/Facebook, Chilli For People, KIC Rosice/Facebook, Hvězdárna a planetárium Brno/Facebook, HC Kometa Brno/Facebook, Pálavské vinobraní v Mikulově/Facebook, Znojemské historické vinobraní/Facebook, Vinařství Púrynky/Facebook

Štítky festival, gastro, víno, zámek, věda, Brno, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu na jihu Moravy? Za vínem, pivem, vědou nebo technikou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.