Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V centru Brna stojí rozstřílená auta z Ukrajiny. Lidem připomínají hrůzy války

Torza dvou rozstřílených aut z Ukrajiny si prohlédnou kolemjdoucí na Moravském náměstí v Brně a zároveň si na panelech přečtou příběhy jejich majitelů. Další vrak najdou lidé na takzvaném Římském náměstí, stejně jako rozstřílený člun, se kterým chtěli dobrovolníci pomáhat zvířatům v zaplaveném Chersonu. Výstava Paměti národa je součástí přehlídky Štetl Fest.

Paměť národa dovezla vraky vozů z Kyjevské oblasti, aby lidem v Česku zprostředkovala prožitek toho, jak vypadá válka na Ukrajině. „My jsme auta dovezli původně čtyři z jednoho vrakoviště poblíž Kyjeva, dohledali jsme jejich majitele a natočili jsme je. Většina z vozidel posloužila majitelům v prvních měsících konfliktu. Odvezli s nimi svoje rodiny, blízké a sousedy do bezpečí, a nakonec auta dopadla takhle," uvedl kurátor výstavy Viktor Portel.

Z původních čtyř vraků do Brna dorazily jen tři. „Čtvrtý, paradoxně ten nejluxusnější teréňák, se už prostě za půl roku putování po tuzemských krajských městech rozpadl," doplnil. Příběhy z Ukrajiny mohou Brňané vyslechnout v audiovizuální formě z interaktivních panelů.

Součástí výstavy bude také zničený člun, který z Chersonu dovezla organizace Cesta naděje života. Spolu s organizací Brno pro Ukrajinu požádala ředitele Institutu Paměti národa Brno o jeho zařazení do výstavy Příběhy z Ukrajiny. Expozice je součástí Štetl Festu, jenž začíná ve čtvrtek a je primárně věnovaný židovské kultuře, ale také souvisejícím tématům historie i současnosti. 

„Neváhal jsem ani minutu, válka na Ukrajině je dnes stále tak aktuální, jako byla před rokem, a nedávný nesmyslný dělostřelecký útok na člun německých dobrovolníků, kteří se snažili pomoci topícím se zvířatům v Chersonu, je toho jasným důkazem. Konflikt se pořád děje, nehledě na to, že už o něm velká část české veřejnosti nechce slyšet. Je potřeba na to stále upozorňovat a pomáhat," vysvětlil ředitel Institutu Paměti národa Brno David Butula.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný, Tereza Pulgretová

Štítky Brno, Ukrajina, válka, Moravské náměstí, vrak, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

stanislav beran

vážení už běžte do zádele s těma vrakama a proč neukážete v jakých luxusních kárách se tu ta pakáž prohání a vyhýbá se obraně své země to nepíšete

Pátek, 1. září 2023, 18:49Odpovědět

Marie Glanczová

na autovrakovišti takových tisíce, nejsme blbci

Pátek, 1. září 2023, 11:53Odpovědět

Zlatka Bedřichová

Kolik stál ten dovoz toho šrotu a kdo to platil??? Toto už je fakt na palici...

Pátek, 1. září 2023, 10:20Odpovědět

Růžena Rychtaříková

A koho to zajímá??? Vraky že smetiště....raději vidět vraky ze Sýrie, ty nepřijedou?

Pátek, 1. září 2023, 07:03Odpovědět

Jan Vacek

Auta jsou z vrakoviště je to další blamáž a lež

Čtvrtek, 31. srpna 2023, 20:46Odpovědět

L. J.

"Expozice je součástí Štatl Festu, jenž začíná ve čtvrtek a je primárně věnovaný židovské kultuře." 1 - Zajímalo by mě, jestli někdo z židovské komunity vůbec měl o to zájem, ukazovat rezavé vraky ? 2 - kolik tady ta sranda stála peněz, když si vláda stěžuje, že jsme v dluzích a musí se zdražovat. Tak proč se tak rozhazuje?

Čtvrtek, 31. srpna 2023, 17:54Odpovědět

Stanislav Miláček

Kreténi, ještě měli vystavit prosklené rakve s mrtvolama .. debilita toho kdo to schválil...

Čtvrtek, 31. srpna 2023, 16:18Odpovědět

David Němeček

Kolik tahle picovina stala lowu, není kde bydlet, statl je rozborenej a ještě bude zasranej vrakama z UK všude jsou UK všude jdete s těmhle projektama do prdele projekt absolutně k ničemu

Čtvrtek, 31. srpna 2023, 11:49Odpovědět

Jana Davidova

Je potřeba na to stále upozornit a pomáhat???a kdo pomáha nám když vraždí, znásilni ??...od té doby co jste je sem pustili tak v České republice je to hrozne .. ale to vas nezajímá a ještě sem tahate naky zezavele vraky . Strcte si to do .....

Čtvrtek, 31. srpna 2023, 09:55Odpovědět

Jana Davidova

Nás, ale nezajímá auta s Ukrajiny.. proč to sem tahate ,stačí že jste dotáhli sem občany UK..Kteří se tu roztahuji, vraždí znasilnuji..

Čtvrtek, 31. srpna 2023, 09:51Odpovědět

V centru Brna stojí rozstřílená auta z Ukrajiny. Lidem připomínají hrůzy války  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.