Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Turistickou sezonu na Moravě kazí vedra. Lidé se radši koupou, smutní kasteláni

I když letošní turistická sezona jihu Moravy slibuje o něco vyšší návštěvnost než loni, horké letní počasí hradům a zámkům nehraje do karet. Místo na památky lidé raději vyrazí na bazén. V tropických dnech je dokonce neláká ani chlad jeskyní v Moravském krasu.

Státní hrady a zámky na jižní Moravě se těší z údajů z konce července, kdy návštěvnost památek meziročně mírně rostla. Stále se ale nevrátila na úroveň před covidem. „Kromě individuálních turistů přibývá také zájezdů seniorů, v květnu a červnu přibylo školních výletů. Vracejí se také zahraniční turisté. Věříme, že návštěvnicky úspěšný bude i začátek školního roku," uvedla mluvčí jihomoravské památkové správy Národního památkového ústavu Dagmar Šnajdarová.

Návštěvníci z Česka stále častěji vyhledávají méně známé hrady a zámky na úkor těch nejznámějších. Podle červencových čísel tak například hrad Veveří návštěvnost z roku 2019 už překonal, zámkům v Lednici a Valticích se ale zatím předcovidových čísel dosáhnout nepodařilo.

Zájem o Veveří roste kontinuálně každý rok, loňský rok byl třetí nejúspěšnější v historii hradu. Letos v létě k nám chodí o něco méně lidí než loni, ale důvodem je počasí. Vzhledem k tomu, že většina návštěvníků k nám jezdí po brněnské přehradě lodí, nezvyšuje se návštěvnost za deštivého počasí a také v horku dají lidé spíš přednost pláži na přehradě," poznamenala kastelánka hradu Veveří Lenka Uedlová.

Turisté míří do jeskyní v Moravském krasu letos v létě o něco méně než loni. I když prostředí v jeskyních láká k ochlazení v horkých dnech, zkušenosti správců potvrzují, že lidé raději zamíří na koupaliště. „Návštěvnost v jeskyních roste zejména v deštivém počasí, kdy lidé nemohou k vodě a hledají náhradní program. Výjimkou jsou nejpopulárnější Punkevní jeskyně, které jsou i díky on-line prodeji vstupenek obvykle vyprodané i několik týdnů předem. Návštěvnost dlouhodobě stoupá v jeskyni Na Turoldu na Pálavě, stejně jako roste zájem o samotnou Pálavu," poznamenal mluvčí Správy jeskyní Pavel Gejdoš.

S mírným růstem ceny vstupného do jeskyní je v Moravském kraji patrná i snaha turistů o úspory. Zatímco dřív navštívili při výletu do Moravského krasu dvě nebo tři jeskyně, v současnosti si vyberou jen jednu z nich.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto UNESCO

Štítky návštěvnost, jeskyně, památky, turisti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistickou sezonu na Moravě kazí vedra. Lidé se radši koupou, smutní kasteláni  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.