Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Do vyškovského kostela se po osmdesáti vrátí zvon, který sebrali za války Němci

Věřící z Dědic ve Vyškově svolají ke mši po dlouhé době tři zvony. Farníci pořídili do kostela Nejsvětější trojice nový téměř tunu vážící kolos, jenž dostal jméno Maria. Premiéru bude mít třetí srpnovou neděli, kompletní trio uslyší místní po osmdesáti letech.

Barokní kostel Nejsvětější trojice z roku 1753 zdobí centrum obce Dědice ve Vyškově. Od druhé světové války je ale napůl němý. Němci mu totiž pro vojenské účely sebrali v roce 1942 jeden ze tří zvonů. „V naší věži chybí přes osmdesát let. Ztráta zvonu znamená v jistém smyslu také ztrátu jednoho z významných komunitních pout. Stal se jedním z 9 801 zvonů, které za okupace odvezli nacisté do Německa,“ sdělil za dědickou farnost František Adamec.

Na zvon Maria, vážící devět metráků, narazili farní pouhou náhodou při jednání o rekonstrukci jiného zvonu a od původního majitele jej okamžitě odkoupili. Tento krasavec je totiž váhou i jménem stejný, jako ten starý. Doplní tak třísetkilový zvon z roku 1986. Rozezní se i tóny nově opraveného půltunového zvonu z 16. století. „Potřeboval nové zavěšení, nové srdce i elektrifikaci. Roky se na něj nezvonilo, poprvé se rozezněl letos o Velikonocích,“ doplnil Adamec.

Za novou ozdobu do kostelní věže zaplatila farnost 800 tisíc korun. Na koupi přispěli i místní věřící a agentura Prague City Tourism, která podporuje návrat zmizelých zvonů z Česka. „Termín jeho vysvěcení je stanovený na úterý 15. srpna. V pátek proběhne vyzdvižení a zavěšení zvonu jeřábem, včetně jeho elektrifikace a v neděli 20. srpna po ranní mši je pak naplánované první společné zvonění,“ informoval mluvčí vyškovské radnice Michal Kočí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kostel, křesťanství, církev, Vyškov, zvon, sbírka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do vyškovského kostela se po osmdesáti vrátí zvon, který sebrali za války Němci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.