Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno se chlubí novým uměním. Před radnicí má obří kužely, které dělají mlhu

Novou pozoruhodnost má největší moravské město, které si udělalo radost uměleckým prvkem. Před budovou Nové radnice vyrostly tři zelené kužely, z nichž teče voda. Město si od novinky slibuje, že na padesát let lidi osvěží a oživí prostor Dominikánského náměstí.

Dva roky netrpělivě lidé v Brně čekali na den, až na vlastní oči spatří uměleckého dílo z dílny umělců Tomáše Pavlackého a Michaela Gabriela. Nyní už počin autorů stojí před radnicí, kde se uskutečnila v pondělí ceremonie za účasti politiků, umělců i zvědavců. Společně obdivovali tři bronzové objekty, ze kterých teče či mlží voda a symbolizují potrubí.

„Stejně jako potrubí, i naše prvky jsou nosičem vodního média, vynášejí ho z podzemních útrob na povrch, a to v podobě vodní mlhy, která se rozplyne v okolí, a vodního proudu, který následně opět mizí pod povrchem. Vodní mlha má vlastnost navázat na sebe teplo, které využije ke svému odparu a tím okolí reálně ochladí. Vodní proud, který z každého kuželu vychází, osvěží mimo jiné zurčivým zvukem,“ sdělil Tomáš Pavlacký,jeden z autorů výtvoru, který vznikl v Mníšku u Liberce. 

Kužely, které dohromady váží přes 1,5 tuny, zůstanou na ploše veřejného prostoru padesát let. Vyřešila se tím dlouho diskutovaná otázka, čím se veřejné prostranství před magistrátem zaplní. V minulosti se uvažovalo nad tím, že se na místo přesune Merkurova kašna, postaví nové vodní prvky nebo tam zamíří socha Josefa II., kterého pro změnu odmítli Brňané ve veřejném hlasování. 

Dílo se ne všem ve městě líbí. Mnozí poukazují na to, že se kreativní kužely se na historickou plochu před barokní stavbu nehodí. Jiní zmiňují údajně přemrštěnou cenu i náklady. Město zaplatilo za zakázku přes 8 milionů korun a přes sto tisíc ročně dá na provoz. Magistrát si ale za uměním stojí. „S novým vodním prvkem se stane pobyt tady v parném létě ještě příjemnější,“ dodal náměstek brněnské primátorky René Černý (ANO), který připomněl, že dříve se na Dominikánském náměstí parkovalo, než se uskutečnila v roce 2018 rekonstrukce.

Líbí se vám nové mlžící kužely před radnicí v Brně?

Celkem hlasovalo975 čtenářů

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Umění, Radnice, Kužely, Náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

přesně: za 8,3 milionu korun! :-(((

Čtvrtek, 10. srpna 2023, 10:32Odpovědět

Baron Kocharovski

u ankety, zda se LÍBÍ / NELÍBÍ čmoudící menstruační kalíšky postrádám férovější anketu: LÍBÍ se vám "toto" za VAŠICH 8 MILIONŮ KORUN?!

Úterý, 8. srpna 2023, 14:08Odpovědět

Baron Kocharovski

brno se chlubí?! :-OOO opravdu?! a co je na tom ke "chlubení," když tento HNUS stál 8 MILIONŮ korun?! kristova noho, v brně asi "berou" už úplně všichni (a nejen vaňková a kerndl), protože jinak by ten hnus nemohl být nikdy schválen! asi za to někomu CINKLO V PORTMONCE? že..., ale spíš to pořádně ŠUSTILO - a DLOUHO! :-(((

Úterý, 8. srpna 2023, 13:51Odpovědět

Brno se chlubí novým uměním. Před radnicí má obří kužely, které dělají mlhu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.