Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pochovejme Kunderu v Brně, přeje si město i spisovatelova vdova

Nedávno zesnulý spisovatel Milan Kundera si přál mít místo posledního odpočinku v Brně. Literární velikán, který ve středu zemřel ve čtyřiadevadesáti letech v Paříži, by se tak symbolicky vrátil do rodného města. Radnice potvrdila, že je s rodinou literáta v kontaktu. Definitní rozhodnutí ale zatím nepadlo.

Romanopisec původem z brněnského Králova Pole žil od poloviny sedmdesátých let minulého století ve Francii, kam emigroval z komunistického Československa a kde získal také občanství. Rodnou zemi i město autor románů Žert, Valčík na rozloučenou nebo Slavnost bezvýznamnosti sice navštěvoval, ale hlavní zázemí měl v Paříži. Nyní je pravděpodobné, že se nejpřekládanější český autor symbolicky vrátí do vlasti. 

Podle Věry Kunderové, manželky literáta, si její muž přál spočinout Brně. Informaci potvrdila také brněnská radnice, která je ve spojení s rodinou zesnulého umělce. „Záleží nyní především na Kunderově ženě, kde se uskuteční poslední rozloučení a kde budou uloženy spisovatelovy ostatky. Pokud by to mělo být na čestném pohřebišti Ústředního hřbitova, bude to pro Brno velká čest,“ vyjádřila se brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Milane, děkujeme. V Brně lidé vzpomínají na rodáka Kunderu

Město, na které Milan Kundera myslel celý život se steskem. Tak popsala spisovatelův hořkosladký vztah k Brnu jeho manželka Věra. Smutek nyní prožívá i jihomoravská metropole, ve které se po zprávě o romanopiscově úmrtí schází milovníci jeho...

Přesunu ostatků z Paříže do Brna nahrává i fakt, že ostatky Kunderových předků se rovněž nachází v Brně. Otec Ludvík, známý hudební skladatel, má hrob na královopolském pohřebišti. Oficiální stanovisko, kde se nakonec odehraje poslední rozloučení s kulturní osobností, ale zatím nepadlo. Ve hře je stále možnost, že Kundera zůstane ve Francii.

ČTK uvedla, že velvyslanec v Paříži Michal Fleischmann zatím nemá informace o Kunderově pohřbu či pietní akci – ať už v Česku, nebo ve Francii. V následujících dnech se má diplomat setkat s Kunderovou manželkou, která už dříve uvedla, že spisovatel po Brnu tesknil. 

„Milan se svým způsobem vrací domů, do rodného Brna, do města, na které celý život ve Francii se steskem myslel - a to vím jenom já a dva tři kamarádi,“ vzkázala Věra Kunderová, když svěřovali Moravské zemské knihovně rozsáhlý autorův archiv.

Podílejte se na obsahu Drbny

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Kundera, Pohřeb, MZK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

to: Miroslav Dvořák - a k diskusi nic nemáš, ty TUPANE?! (a příště česky, to obhájče "kultury!" IJÁČEK nezná žádný český slovník. (možná by si poradil kundera, takový bezcharakterní ksindl, co udával "jen" dvořáčky... :-(((

Pondělí, 17. července 2023, 21:15Odpovědět

Miroslav Dvořák

Baron Kocharovski je nekulturní Ijáček! ☺

Pondělí, 17. července 2023, 15:44Odpovědět

Baron Kocharovski

"Pochovejme Kunderu v Brně, přeje si město i spisovatelova vdova"
a co se zeptat brňáků, co ti si přejí?! opravdu si brňáci budou přát na hřbitově KSINDLA, co udával... a brnu se trvale vyhýbal?! nechal bych ho HNÍT ve francii. tady dávno kundera NIKOMU NECHYBÍ. (ty jeho sra*ky, stejně jako havlovy, to je otřes)... ČERT KUNDERU VEM, DO PEKLA!

Pondělí, 17. července 2023, 11:18Odpovědět

Pochovejme Kunderu v Brně, přeje si město i spisovatelova vdova  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.