Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Milane, děkujeme. V Brně lidé vzpomínají na rodáka Kunderu

Město, na které Milan Kundera myslel celý život se steskem. Tak popsala spisovatelův hořkosladký vztah k Brnu jeho manželka Věra. Smutek nyní prožívá i jihomoravská metropole, ve které se po zprávě o romanopiscově úmrtí schází milovníci jeho díla, aby uctili autorovu památku. Na známého brněnského rodáka vzpomínají v Knihovně Milana Kundery, již mu na jaře věnovali ke čtyřiadevadesátým narozeninám.

Zarmoucení obdivovatelé zesnulého spisovatele Milana Kundery se vydávají vyjádřit soustrast do Moravské zemské knihovny v Brně (MZK). Instituce po oznámení o literátově smrti vytvořila pietu s fotkou a kondolenční knihou, kam zájemci píšou dojemné vzkazy. Na papír se svěřují s tím, co pro ně Kunderovy romány znamenaly a jak jejich životy ovlivnily.

Aprílový dárek

Pamětní místo se nachází v prvním patře v části budovy věnované právě světově proslulému autorovi. Knihovnu Milana Kundery otevřeli v Brně letos na jaře jako dárek k jeho čtyřiadevadesátým narozeninám, které umělec slavil 1. dubna. Návštěvníci v ní najdou literátův rozsáhlý archiv čitající pracovní knihy, dokumenty či korespondenci.

„Po špatné zkušenosti s francouzskými novináři sice přestal poskytovat rozhovory a veřejně vystupovat. Z života se ale nikdy nestáhl. S přáteli byl v neustálém kontaktu a neustále si udržoval i přehled o Brně,“ popsal dříve v rozhovoru pro Drbnu šéf MZK Tomáš Kubíček, který nese velkou zásluhu na tom, že se literátovy materiály dostali do Brna. 

Knihovna vznikla díky daru manželů Kunderových, který se z Francie do města převážel minulý rok. Z Paříže, kam v roce 1975 romanopisec emigroval, přijela i cenná sbírka knih. Obsahuje například originální vydání Esejů Michel de Montaigne, které poprvé vyšlo v Bordeaux v roce 1580 a v současné době má vydání milionovou hodnotu. Knihovna nyní kvůli skromné památce upravila svojí otevírací dobu, aby byla stejná jako MZK. Vstup je možný i bez čtenářského průkazu.

Na domovinu nezapomněl

Podle Kubíčka, který se s Kunderou přátelil přes dvacet let, autora rodné Brno nikdy nepřestalo zajímat. Český velvyslanec ve Francii Michal Fleischmann sdělil, že si spisovatel přál být pohřben právě v hlavním městě jižní Moravy.

„Záleží na rodině pana Kundery, kde by chtěla uspořádat poslední rozloučení. Pokud by se mělo konat v Brně, tak jsme připraveni přání rodiny vyjít vstříc a uložit ostatky Milana Kundery na čestném pohřebišti na Ústředním hřbitově. Pro město Brno by to byla velká čest," okomentoval pro ČTK mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Autor románů Žert, Nesnesitelná lehkost bytí nebo Slavnost bezvýznamnosti zemřel 11. července. Patřil k největším postavám světové literatury 20. století a je nejpřekládanějším literátem z Česka. 

Podílejte se na obsahu Drbny

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Milan Kundera, úmrtí, spisovatel, Brno, MZK, knihovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milane, děkujeme. V Brně lidé vzpomínají na rodáka Kunderu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.