Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kam o víkendu na jižní Moravě? Na meruňkobraní i připomínku posledního transportu

Dětem skončil školní rok a s víkendem se vrhají do víru prázdnin. Pokud ještě nevíte, jak s letními dny naložit, Brněnská Drbna přináší pravidelné tipy. Zamířit můžete na tradiční meruňkobraní nebo za brněnskými šmouly pro dáreček za vysvědčení.

Vzpomínková noční šalina

V sobotu před půlnocí si lidé v Brně připomenou 80. výročí posledního hromadného transportu Židů z Brna. Městem projede potemnělá historická tramvaj. Událost organizuje festival Meeting Brno, který se letos věnuje vztahům Čechů a Slováků, postavení žen v církvi a vzdělávání. Lidé, kteří si vzpomínku nenechají ujít, uslyší jména deportovaných i svědectví řidiče tramvaje. Vůz tehdy odvezl z Merhautovy ulice na hlavní nádraží šedesát lidí. Terezín přežilo jen čtyřiadvacet z nich.


Ilustrační foto. FOTO: Meeting Brno
sobota 1. července
Bližší informace

Odměna za vysvědčení

Ještě nevíte, jak potěšit dítka za jejich pěkná vysvědčení? Dáreček si pro všechny malé školáky připravili šmoulové z brněnského výstaviště. Magická vesnička v pavilonu C nabízí nejrůznější atrakce včetně virtuální reality nebo jízdy na kolečkových bruslích. V pátek si děti za vysvědčení vyzkoušejí také elektrická autíčka a zabaví se na skákacích hradech.


FOTO: Drbna/Aneta Šamšulová
pátek 30. června
Bližší informace

Lukostřelba na hradě

Rodinnou zábavu nabízí o prázdninách také hrad Bítov na Znojemsku. Na turisty čeká na I. nádvoří program v podobě střelby z luků a kuší do terčů. Na aktivitu pro malé i velké dohlíží zkušení střelci. Hrad Bítov založený v 11. století se tyčí na levém břehu říčky Želetavky. Návštěvníky láká na několik prohlídkových okruhů, které vedou palácovými interiéry i hradní mučírnou.


FOTO: Hrad Bítov
od soboty 1. července
Bližší informace

Meruňkobraní

Akce, která zabaví děti i dospělé, se odehraje ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku. V Ekocentru Trkmanka se pořádá tradiční meruňkobraní. Na návštěvníky čeká ochutnávka nejrůznějších meruňkových specialit, soutěže, kvízy i degustace lokálních vín. A to vše za doprovodu cimbálové muziky. Večer pak ve městě vypukne košt pod taktovkou jednadvaceti velkopavlovických vinařů.


Ilustrační foto. FOTO: Pixabay.com
sobota 1. července
Bližší informace

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto koláž redakce

Štítky kultura, festival, akce, událost, víkend

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu na jižní Moravě? Na meruňkobraní i připomínku posledního transportu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.