Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ve Strážnici startuje folklorní festival, který láká tisíce lidí

Vystoupení zahraničních souborů pro školy dnes v amfiteátru Bludník zahájí 78. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice. Potrvá do neděle, hlavní část programu připadá na pátek a sobotu. Loni festival navštívilo 30 000 lidí.

V amfiteátrech, parcích i v ulicích města letos vystoupí zhruba 3 200 účinkujících z folklorních soborů, cimbálových muzik i dechových hudeb. V sobotu se uskuteční divácky oblíbená soutěž tanečníků verbuňku, stejně jako slavnostní průvod městem.

Regionální pořad nazvaný (Ne)mizející svět letos zavede návštěvníky na Horňácko. Ukáže živé i zaniklé tradice, odlišnosti jednotlivých vesnic v kroji i nářečí, mladé sólisty i pěvecké a muzikantské legendy. „Uvidíme Horňácko v plné barvě a živosti," uvedl ředitel Národního ústavu lidové kultury Martin Šimša.

Další z hlavních pořadů letos připomene všech osm kulturních statků, které nechala Česká republika zapsat na seznamy UNESCO. Jde například o jízdy králů, sokolnictví, modrotisk, loutkářství, masopustní obchůzky a slovácký verbuňk. Výpravný pořad ukáže také třeba folklorní dědictví Uherskohradišťska a tamních souborů, například Hradišťanu, Kunovjanu, Doliny, Bálešáků nebo Staroměstských mládenců.

Ceny vstupného na festival zůstávají stejné jako loni. Permanentka pro dospělé stojí 1000 korun. Lze také koupit levnější lístky na jednotlivé dny, případně si za 200 korun zaplatit jen vstup do parku, a nasát tak festivalovou atmosféru spontánního muzicírování u sklenky vína.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Festival Strážnice

Štítky ČR, folklor, festival, Strážnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Strážnici startuje folklorní festival, který láká tisíce lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.