Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Brně pomalují náměstí barevnými bublinami. Dílo za půl milionu zaplatí Američané

Brněnské Žerotínovo náměstí obohatí barvami. Umělci namalují na chodník před tamější polikliniku barevné bubliny a geometrické vzorce, kterými chtějí v lidech probudit kreativitu. Uskutečnění díla, jež vyjde na půl milionu korun, zaplatí městu americká nadace.

Chodník před brněnskou polikinikou Bílý dům ožije pestrobarevou malbou inspirovanou takzvanými komunikačními bublinami. Autoři vybízejí například ke skákání mezi malůvkami nebo dotváření vlastních obrazců křídou. Návrh podle kreativců přináší i ekologický aspekt. „Autoři navrhli použít inovační nátěr čistící ovzduší,“ sdělila Yvette Vašourková z Centra pro Středoevropskou architekturu, které se na projektu podílí.

Vidíme plno dobrých lidí

Barevný chodník získají Brňané na přelomu května a června. O možnost vytvořit dílo na zemi před poliklinikou se utkalo pět uměleckých návrhů. Zlatou medaili pověsila hodnotíci komise na krk Patriku Antzakovi a Jakubu Jahnovi, kteří vítězství získali za návrh nazvaný Vidím plno dobrých lidí.

„Porota ocenila volnou kompozici malby pojatou jako otevřenou soustavu prvků, kterou je podle aktuální situace možné rozpracovávat i dále do prostoru,“ vysvětlila Vašourková s tím, že by se malba případně mohla rozšířit i do přilehlých ulic.

Dostanou grant

Brněnskému nápadu dala zelenou americká nadace Bloomberg Philanthropies grantem Asphalt Art Initiative, který podporuje umělecké záměry po celé Evropě. „Umění na chodnících je řešením, jak lze ve městech levně oživit veřejná prostranství, budovat komunitu a zvýšit bezpečnost,“ sdělil zakladatel nadace Michael R. Bloomberg, která dá na dílo v moravské metropoli bezmála půl milionu korun.

Na projektu se podílí rovněž Turistické centrum města Brna, které je příspěvkovou organizací města, a Fakulta výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně.  V plánu je kromě malby i celková kultivace Žerotínova náměstí včetně úpravy zeleně.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv TIC Brno, Aneta Šamšulová

Štítky malba, asphalt art initiative, Bloomberg, Bílý dům, Žerotínovo náměstí, Brno, umění, chodník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

leo podstanický
leo, TVL, skoro se bojím, že máš pravdu! ;-)

Sobota, 15. dubna 2023, 18:13Odpovědět

leo podstanický

LGBT kreativita židu.

Sobota, 15. dubna 2023, 17:05Odpovědět

Baron Kocharovski

PŮL MEGA za BORDEL na chodníku?! :-O a úklid bude platit kdo?!

Pátek, 14. dubna 2023, 21:22Odpovědět

V Brně pomalují náměstí barevnými bublinami. Dílo za půl milionu zaplatí Američané  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.