Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zdražení pomohlo. Brněnské národní má tržby jako před covidem a chystá otevíračku Bohémy

Náročné časy mají za sebou brněnské národní divadlo, kterému po covidu ubyli diváci i peníze ze vstupného. Loni ku spokojenosti divadelníků se vrátily tržby na předcovidovou úroveň. Pomohly k tomu i zvýšené ceny vstupenek. V nové sezoně plánuje instituce otevření Bohémy v Janáčkově divadle i nový program.

Národní divadlo Brňanům přinese od září více než patnáct nových inscenací. I díky novému programu divadelníci programu doufají, si lidé najdou cestu zpět do hlediště. Po covidu se totiž brněnské národní vyrovnává s úbytkem diváků i poklesem příjmů. Loni se kasa naplnila i díky zdražení vstupenek. „Tržby za minulou sezonu už jsou srovnatelné s časem před covidem, ale návštěvníků stále chodí o dvacet procent méně,“ sdělil ředitel NdB Martin Glaser.

Otevře se Bohéma

Od podzimu přidá kulutrní instituce ještě více vzdělávacích aktivit nejen pro studenty díky penězům z národního plánu obnovy. Divadelníci plánují otevření prostor v bývalé restaurace Bohéma, jež donedávna sloužila jako očkovací centrum. V budoucnu má z někdejšího podniku vzniknout edukační centrum. „Doufáme, že se nám prostory podaří zase otevřít a celé Janáčkovo divadlo bude sloužit výhradně k divadelním účelům," nastínil Glaser.

Novinky i klasiky

Činoherní soubor si pro příští sezonu připravil inscenace klasické i moderní, které jsou rozdělené do Mahenova divadla a Reduty. Z klasických her nastudují například Čechovovy Tři sestry nebo Shakespearova Hamleta. „Spojuje je téma potíží s rozhodováním a váhaní v důležitých situacích, to je v dnešní době podle mě velmi aktuální,“ vysvětlil umělecký šéf činohry NdB Milan Šotek.

V opeře mezitím připravují Smetanovu Prodanou nevěstu v novém originálním hávu. „K dvoustému výročí Smetanova narození chystáme rodinné představení Hurvínek prodává nevěstu. Na pomoc jsme si přizvali loutkové postavičky z pražského Divadla Spejbla a Hurvínka,“ řekl umělecký šéf opery Jiří Heřman, který mimo jiné diváky zve i na Smetanova Dalibora, nebo Dvořákovu Rusalku.

Také baletní soubor chystá své premiéry. Umělecký šéf Mário Radačovský si pro diváky připravil balet o životě Coco Chanel. Naváže tak na svou sérii představení o známých osobnostech, jako byli například Beethoven nebo Michelangelo. Kromě nových inscenací se příznivci tance můžou těšit i na festival Dance Brno. 

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv NdB

Štítky divadlo, opera, balet, činohra, Národní divadlo Brno, Mahenovo divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Šálovský

A očkovací a ukrofilní centrum těm špínám nic nenasypalo?

Středa, 29. března 2023, 16:56Odpovědět

Zdražení pomohlo. Brněnské národní má tržby jako před covidem a chystá otevíračku Bohémy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.