Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Energetici pomalovali jihomoravské trafostanice, inspirovali se přírodou a dětskými obrázky

Trafostanice napříč jižní Moravou proměnili energetici na galerie pouličního umění. Děti a lokální výtvarníci je ozdobili malbami s nejrůznějšími motivy. Elektrické zařízení zdobí například obrázek kudlanky nábožné nebo japonské origami.

Zhruba čtyřicet jihomoravských trafostanic se v rámci projektu Street art změnilo na umělecká plátna. „Nejvíce trafostanic jsme v roce 2022 zkrášlili v Brně. Konkrétně jich bylo šestnáct. Například trafostanici Viniční v blízkosti brněnské mateřské školy Šaumannova vyzdobil umělci z ateliéru Malujeme jinak na základě kreseb dětí ze zmíněné školky. Na fasádu objektu přenesli předlohu dětské kresby,“ přibližuje Zuzana Oujezdská, oblastní manažerka EG.D pro Brno.

Na výzdobě pracovali hlavně místní umělci. Někteří se dokonce kvůli projektu vraceli za zahraniční. Například autor vystupující pod pseudonymem Mix638 přijel ze španělského Bilbaa.

Energetici zdobí trafostanice nejen ve velkých městech, ale i na malých vesnicích. Dominantou mezi malbami je trafostanice v obci Žerůtky na Znojemsku. Malíř v díle zohlednil blízkost Národního parku Podyjí, proto na malbě zachytil vzácnou kudlanku nábožnou nebo květiny symbolizující zdejší  prostředí.

Trafostanice v Žerůtkách na Znojemsku

Během příštího roku začneme realizovat například výmalbu na nových kioskových trafostanicích, které jsme letos vybudovali na jižní Moravě v obcích postižených tornádem,“ dodává Oujezdská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ED.G

Štítky malby, trafostanice, umění, jižní Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Energetici pomalovali jihomoravské trafostanice, inspirovali se přírodou a dětskými obrázky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.