Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Muzeum v Brně ukazuje skleněného Malého prince i jeho planety

Moravské zemské muzeum v Brně hostí umělecké výstavy inspirované pohádkovým příběhem Malého prince. Na expozici multimediální umělkyně Elišky Podzimkové si návštěvníci projdou interaktivními stanovišti s pohyblivými obrázky. Hlavním motivem druhé výstavy Planetami Malého prince jsou zase skleněné figurky.

Pohyblivé pohádkové ilustrace nebo interaktivní stanoviště z mechu a lávových kamenů. To si pro Brňany připravila výtvarnice a umělkyně Eliška Podzimková. Zájemci mají od středy možnost dotvořit jednu z jejích fotografií, zahrát si stínové divadlo nebo se uvnitř starého stanu zaposlouchat do audioknihy Malý princ.

Aby díla inspirovaná slavnou pohádkou pro dospělé z pera Antoina de Saint-Exupéryho ožila, musí si lidé stáhnout speciální mobilní aplikaci. „Cílem výstavy je vytvořit kouzelný svět Malého prince, který působí nejen na oči, ale i další lidské smysly. Nabízí návštěvníkům možnost opustit každodenní realitu a alespoň na chvíli se vrátit do dětství,“ popsala autorka výstavy Podzimková, která je rovněž tvůrkyní nového zpracování knihy Malý princ.

Pohádka ze skla

Osmdesát let starým vyprávěním o podivuhodné pouti dětského hrdiny se inspirovala také umělecká sklářka Alice Dostálová, která pro Moravské zemské muzeum vytvořila desítku skleněných předmětů a figurek. „Pro výstavu jsem se rozhodla, protože mám deset malých vnoučat a právě Malý princ je pohádka, kterou jim čtu ráda před spaním. U čtení knížky si vyprávíme i celkově o kosmu, proto návštěvníci na výstavě najdou také exponáty související spíše s vesmírem než přímo s knižním příběhem,“ vysvětlila Dostálová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Malý princ, výstava, Moravské zemské muzeum, Brno, Eliška Podzimková, muzeum, Antoine de Saint-Exupéry, divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Brně ukazuje skleněného Malého prince i jeho planety  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.