Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Král severského krimi přijel do Česka, aby s Adamem Ondrou zdolal skálu

Po celém světě je známý pro své detektivky. Na jižní Moravě ale ukázal norský spisovatel Jo Nesbo své sportovní dovednosti. Spolu se čtyřnásobným mistrem světa ve sportovním lezení Adamem Ondrou zdolal nejvyšší skálu Pavlovských vrchů Martinku.

Oficiálně přijel Jo Nesbo do Brna představit svou novou knihu Krysí ostrov a další povídky. Skutečným důvodem autorovy návštěvy byla jeho záliba v lezení. Náročnému koníčku se přezdívaný král severského krimi začal věnovat až v padesáti letech. „Za tu dobu to dotáhl na velmi vysokou úroveň, takže jsem se nemusel bát ho vzít na nějakou pořádnou věc. Jo je fantastický lezec," pochválil Adam Ondra spisovatele, se kterým se kdysi seznámil díky jeho manažerce.  

Nesbo se s Ondrou plánoval setkat už v Norsku, především kvůli špatnému počasí se jejich lezecké plány nikdy neuskutečnily. Štěstí se na ně usmálo až na jižní Moravě, kam vyrazili zdolat Pavlovské vrchy. „Pálava je taková nejspeciálnější lezecká oblast a zároveň moje srdcová záležitost, začínal tady lozit například můj taťka. My jsme naplánovali pokořit tu nejvyšší skálu, která se jmenuje Martinka," popsal průběh výletu trojnásobný medailista z letošního mistrovství Evropy.

Dvaašedesátiletý Nor je do lezení zapálený, obvykle trénuje až pětkrát týdně. „Já třeba lezu i šestkrát v týdnu, ale mezi mými známými je celkem vzácné, aby někdo lezl tak často," divil se Ondra a zároveň ocenil Nesbovy lezecké schopnosti a nadšení. Nesbo podle sportovce musí mít talent, aby se navzdory pokročilému věku dostal do takové formy.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Chodura

Štítky Adam Ondra, Jo Nesbo, Pálava, lezení, knihy, skála, Česko, Jo Nesbø, Pavlovské vrchy, Jihomoravský kraj, Norsko, Brno, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

ondro, ty FRAJERE! :-))) jsi fakt BOREC! :-)))

Neděle, 30. října 2022, 20:12Odpovědět

Král severského krimi přijel do Česka, aby s Adamem Ondrou zdolal skálu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.