Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dům v Brně skrýval neznámé tváře. Fotky Židů vystavili na Špilberku

Záhadný poklad čekal několik desítek let na svého objevitele na půdě jednoho z brněnských domů. Pod usedlou vrstvou prachu ležely netypické fotografie tehdejších obyvatel jižní Moravy. Obličeje, které neznámý autor na souboru skleněných negativů zachytil, dnes už nikdo nepoznává. Mnohé z nich ale pravděpodobně nepotkal hezký osud.

Začátkem roku 2018 odhalila své dlouho ukryté tajemství stavba na ulici Vlhká v jihomoravské metropoli, kde se šťastnou náhodou našly skleněné desky se zachovalými fotografickými záběry. Muzeum města Brna je nyní až do března vystavilo v Galerii Jih na hradě Špilberk.

„Určitá míra poškození ,zubem času‘ dává kouskům zvláštní půvab. Jejich působivost je umocněna tím, že nejde o klasické portrétní fotografie pořizované v té době zpravidla v typizovaném prostředí fotoateliérů,“ okomentoval ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Tajemný fotograf

Stejně, jako nejsou známa jména pózujících, nepodařilo se historikům dopátrat ani autora fotek. Nejspíš šlo ale o obyvatele domu, ve kterém se sbírka našla. Mohl to být například tapetář a fotograf Josef Bardach, který podle sčítání lidu z roku 1910 v budově bydlel, stejně jako úředníci, obchodníci, ševci či operní pěvec.

„V roce 1900 na Vlhké 19 žilo 128 osob, z velké části Němců či německy hovořících Židů. Můžeme se jen dohadovat kdo, kdy a proč negativy do odlehlého místa na půdě ukryl,“ uvedla mluvčí Muzea města Brna Barbora Kachlířová.

Smutný osud

Ačkoliv se složení obyvatel objektu před první světovou proměnilo, jeho charakter zůstal podobný. Z osmnácti bytů žily ve čtrnácti z nich židovské rodiny, tři obývaly rodiny katolické a jeden evangelická. Dorozumívacím jazykem většiny nájemníků zůstala němčina, výjimkou pak bylo jen několik českých služek.

„Některé fotografie mají silný nostalgicko-emocionální náboj, neboť zblízka a velmi živě zachycují tváře lidí, již zde společně žili, a kteří v době, kdy byli na snímcích zachyceni, nic netušili o utrpení a strastech, které na mnohé z nich nepochybně čekaly,“  doplnila.

Rodina Otto Kohna

Podobný nález se povedl už v roce 2015 v krovu domu číslo 4 na brněnské ulici Antonína Slavíka. Lepenkový kufr plný spisů a fotek po sedmdesáti letech vydal svědectví o rodině Otto Kohna, která v jihomoravské metropoli našla azyl v roce 1938 při obsazení pohraničí nacistickým Německem.

Z dochovaných dokumentů se historici dozvěděli, jak život rodiny před příchodem do Brna vypadal. Další se pak týkají doby, kdy atmosféra v protektorátu přituhovala a Kohnovi museli čelit nařízením týkajících se Židů. Příběh Kohnových pak končí zmínkou z března 1941, kdy marně kontaktovali oddělení pro židovské transporty do zámoří s cílem vycestovat do Šanghaje a zachránit se.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, Špilberk, galerie, fotografie, historie, výstava, umění, kultura, dům, Muzeum města Brna, Otto Kohn, Jihomoravský kraj, rodina, Antonín Slavík, Nacistické Německo, Šanghaj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům v Brně skrýval neznámé tváře. Fotky Židů vystavili na Špilberku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.