Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno překvapil nezdar. Nebude Evropským hlavním městem kultury

To nejlepší ze současné kultury ani plány na příští roky nestačily Brnu k postupu v evropském klání. Městu vyprchala šance na získání statutu Evropského hlavního města kultury (EHMK). Proti moravské metropoli stál v tuzemském klání Broumov, České Budějovice a Liberec.

Prostřednictvím kandidatury na EHMS se chtělo Brno Evropě předvést jako město plné památek, umění a turistů. Nastínilo vize na snížení regionální nerovnosti, využití Bílého domu či opravu areálu brněnského výstaviště. Odevzdání přihlášky pojali zástupci města svérázně, a to když se delegace s dokumentem na zádech vydala do Prahy na kole. V čele peletonu šlapal do pedálů tehdejší radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti). 

Šanci zaradovat se z postupu ale moravská metropole nedostala. Do finále se se svými plány probojoval Broumov a České Budějovice. „Byli jsme z výsledku překvapení. Trochu smutní, trochu naštvaní. Ale být dobrými nepostupujícími je také důležité. Na navrhované projekty se dá v budoucnu navázat, například v souvislosti se stoletým výročím brněnského výstaviště. To už ale bude na novém vedení města,“ řekl pro Drbnu Fišer s tím, že oblast kultury si převzala pod křídla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Výherce dostane 1,5 milionu eur

Evropským hlavním městem kultury se v roce 2028 stanou dvě města, jedno české a jedno francouzské. Vítěze čeká příležitost ke kulturnímu rozvoji a širší propagaci celého regionu. Předchozím vybraným obcím pomohl status k nárůstu návštěvníků o desítky procent. Titulované město dostane také 1,5 milionu eur. 

Že dlouho připravovaná brněnská přihláška Sdílené město: Brno s Tebou nezaujala mezinárodní porotu, není podle Turistického informačního centra Brno (TIC Brno), jež se na konceptu Brno 2028 podílelo, prohrou. „Výsledek pro nás není neúspěch. Vyhrál ten, kdo podporu nejvíc potřeboval. Tím, že to Brnu nevyšlo, plány na rozvoj kultury nekončí,“ řekla Drbně programová ředitelka TIC Brno Marcela Straková se slovy, že v listopadu plánuje město představit podrobnosti přihlášky veřejnosti.

Možnost rozvíjet konkrétní projekty získají finalisté soutěže až v dalším kole přihlášek. Sedmitisícový Broumov postoupil v kandidatuře na EHMK jako historicky nejmenší kandidát. Město uspělo s konceptem Kreativního poutnictví, který propojuje divokou přírodu, kulturu a důvěru v živé evropské komunity. České Budějovice se v přihlášce soustředily na vztah mezi lidmi a životním prostředím.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Evropa, Evropské hlavní město kultury, soutěž, Brno, kultura, České Budějovice, Broumov, Liberec, Brněnské výstaviště, TIC Brno, Česká pirátská strana, Praha, Bílý dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno překvapil nezdar. Nebude Evropským hlavním městem kultury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.