Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Za rok už začneme stavět, slibuje Brno nové kulturní centrum

Po dvaceti letech plánů a nenaplněných vizualizací se v Brně schyluje ke stavbě Janáčkova kulturního centra. Město začalo hledat zhotovitele pro miliardový objekt určený k působení Filharmonie Brno. Dělníci odstartují s pracemi v Besední ulici příští rok.

Jedno z největších jevišť v Evropě, moderní vybavení a zázemí pro hudebníky plánuje Brno už od přelomu tisíciletí. Mezinárodní architektonická soutěž byla vyhlášena roku 2002 a odborná porota tehdy zvolila návrh Atelieru M1 architekti. Do země se ale v centru města poprvé koplo až roku 2015, kdy začala stavba podzemních garáží, které zatím nikdo nevyužívá.

Ještě loni v prosinci vedení Brna slibovalo, že první stavební práce na novém kulturním zařízení přijdou s koncem letních prázdnin v roce 2022. Zakázku na vyhledání zhotovitele ale město vypsalo až nyní. „Předpokládá se, že samotné zadávací řízení potrvá devět měsíců, stavba by tedy měla začít příští rok a kompletně dokončena má být v roce 2026," informovalo ve středu Tiskové středisko Magistrátu města Brna.

Konec čekání. Brno se po letech vrhne do stavby Janáčkova kulturního centra

Stavba Janáčkova kulturního centra, jež poslouží Filharmonii Brno a nabídne milovníkům kultury jedno z největších jevišť v Evropě, by měla v moravské metropoli po letech plánů vypuknout o příštích letních prázdninách. Tento týden se udál první...

Na stavbu poputuje 2,4 miliardy korun bez DPH, což je téměř o miliardu více, než čekalo město loni. Brno už tehdy požádalo o dotaci na stavbu centra Ministerstvo kultury, které by mělo přispět šesti sty miliony korun. Jihomoravský kraj věnuje sto milionů korun a 332 milionů korun přispěje společnost Brněnské komunikace.

 „Vypisovaná zakázka reflektuje dohodu z jara letošního roku mezi městem a vlastníkem hotelu International, společností HIB DEVELOPMENT. Technologické zázemí tedy bude mimo samotný objekt, čímž se sníží riziko vibrací," řekla k soutěži o zhotovitele brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). 

Srdcem chystané budovy Janáčkova kulturního centra se stane koncertní sál s 1 200 místy, ve kterém nebudou chybět varhany. Budova by měla být propojena podzemní chodbou s Besedním domem, kde momentálně působí brněnská filharmonie. Město zároveň slibuje dokončení podzemních garáží i vznik nového náměstí, jež ponese jméno prvního rektora Janáčkovy akademie múzických umění Ludvíka Kundery.


Vizaualizace kulturního centra

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Pařízková

Štítky Janáčkovo kulturní centrum, filharmonie, hudba, Brno, kulturní dům, Evropa, Ludvík Kundera, Markéta Vaňková, ODS, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Besední dům, Brněnské komunikace a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

co budou dělat nyní - to co doposud? nic

Úterý, 11. října 2022, 11:18Odpovědět

Marie Glanczová

Kolik let už tohle brněnští radní slibují??? Vždyť je to k smíchu - pořád vizualizace a výsledek -NULA. Není to jen kulturní centrum, také sportovní atd. Stačí se jen podívat na Mendlovo nám.- ostuda. A Vaňková a Hladík ti na to....

Sobota, 8. října 2022, 22:59Odpovědět

Za rok už začneme stavět, slibuje Brno nové kulturní centrum  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.