Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno si postaví židovské muzeum podle Japonců

V Brně vyroste nová budova připomínající historii židovského národa nejen na území moravské metropole. Poblíž hotelu Grand v Benešově třídě vznikne Moravské židovské muzeum Mehrin. Architektonickou soutěž o podobu místa vyhrálo japonské studio.

Mezinárodní klání o návrh stavby dokumentující historii moravských Židů odstartovalo letos v únoru. Porota chtěla, aby muzeum vypadalo jako otevřený dům propojený s okolím. Nejvíce odborníky uchvátilo studio Kengo Kuma & Associates, které svými plány překonalo konkurenci z Dánska, Itálie a Nizozemska. 

Jsme přesvědčeni, že čeští architekti jsou skvělí, v tomto případě jsme se ale rozhodli dát přednost pohledu zvenčí a oslovili jsme významná světová studia. Brno podobnou situaci zná. Ikonickou stavbu moderní architektury, Vilu Tugendhat, navrhl také zahraniční architekt,“řekl k projektu spisovatel Martin Reiner, který stojí za plánem vystavění muzea na současné parkovací ploše v centru města.

Nová instituce bude ilustrovat židovskou historii mimo jiné také na příbězích konkrétních rodin, včetně těch, které se rozhodly judaismus opustit, nebo přimout jiné náboženství. Vítězný návrh se vypracuje do podoby architektonické studie, následovat bude projektová dokumentace. „Připaravěni stavět bychom mohli být v horizontu tří až čtyř let," uvedl Reiner. Součástí muzea bude dokumentační centrum, knihovna, sál, vzdělávací centrum pro děti a mládež nebo kavárna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Reiner

Štítky muzeum, Brno, historie, Martin Reiner, Itálie, Nizozemsko, Dánsko, vila Tugendhat, studio

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

židovské muzeum MUSÍ být v absolutním centru města?! :-OOO

Sobota, 1. října 2022, 19:16Odpovědět

Brno si postaví židovské muzeum podle Japonců  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.