Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do Brna se vrací tradiční noc muzeí. Program bude i v ukrajinštině

Po dvou letech ovládne Brno Muzejní noc ve své tradiční podobě. Vedle stálých expozic a aktuálních výstav přichystalo sedmadvacet kulturních zařízení bohatý doprovodný program. Návštěvníci si například zahrají hru v zahradě Vile Löw-Beer nebo se vyučí kosmonauty v Technickém muzeu. Pořadatelé se rozhodli zapojit i ukrajinské uprchlíky.

Brány brněnských muzeí a galerií budou v sobotu otevřené od 18 hodin až do půlnoci. Osmnáctý ročník Brněnské muzejní noci se po loňském roce, který byl značně omezený koronavirovou pandemií, odehraje tak, jak jsou návštěvnící zvyklí. Účastníky ale čeká i několik novinek. 

Jednou z nich je nová spolupráce s brněnským a jihomoravským dopravcem, kvůli které se tento rok akce ponese v duchu mobility. „Tématem chceme odkázat na čilý pohyb návštěvníků nočním městem,“ vysvětlila za pořadatele Kristýna Synková. Kromě veřejné dopravy mezi jednotlivými muzei a galeriemi můžou lidé zdarma využít také sdílená kola Nextbike.

Oragnizátoři nabídnou program i pro lidi z Ukrajiny, kteří v jihomoravské metropoli našli v posledních měsících nový domov. „Vybraný program bude v ukrajinštině, aby si i oni mohli oslavy užít," uvedla pro Drbnu koordinátorka akce Andrea Vojtěchovská. Například Kino Art zve ukrajinské děti a mládež na pásmo pohádek nebo hraní videoher na filmovém plátně. 

Návrat do normálu

Pořadatelé doufají, že se jim po minulém ročníku podaří vrátit do zajetých kolejí. „Byli bychom rádi, kdyby přišlo alespoň dvacet tisíc lidí. Loni byla návštěvnost zhruba poloviční než jsme zvyklí. Nezúčastnila se ho totiž nejvíce frekventovaná místa, jako je Technické muzeum Brno nebo Špilberk,“ dodala.

Ani jedno z míst ale tentokrát chybět nebude. V Technickém muzeu nadšenci můžou podstoupit výcvik kosmonauta, Muzeum města Brna zase uvede divadelní vystoupení ke dvoustému výročí uvěznení italských karbonářů ve špilberských kasematech. List zapojených lokalit doplní Muzeum města Tišnova, Galerie Josefa Jambora a nově zrekonstruované Uměleckoprůmyslové muzeum Moravské galerie. 

Muzejní noc Brňané slaví každoročně v květnu od roku 2005. Podrobné informace o o akci se zájemci dozví na webu nebo v příštích dnech od 10 do 18 hodin v historickém autobusu na náměstí Svobody. 

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, kultura, Muzejní noc, galerie, muzeum, technické muzeum, Vila Löw-Beer, výstava, Josef Jambor, Ukrajina, Muzeum města Brna, kosmonaut, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna se vrací tradiční noc muzeí. Program bude i v ukrajinštině  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.