Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Novým pražským arcibiskupem bude Jan Graubner, vystřídá Dominika Duku

Papež František dnes v poledne jmenoval 37. pražským arcibiskupem a 25. českým primasem Jana Graubnera, dosud arcibiskupa olomouckého a metropolitu moravského. Graubner v čele české katolické církve vystřídá Dominika Duku, který byl pražským arcibiskupem od roku 2010.

„Jeho Svatost papež František o dnešním poledni jmenoval 37. pražským arcibiskupem a 25. českým primasem J. Exc. Mons. Jana Graubnera, doposavad arcibiskupa olomouckého a metropolitu moravského," uvedlo na svých stránkách Arcibiskupství pražské. 
Odpoledne bude s Janem Graubnerem i Dominikem Dukou v Sále kardinála Berana na pražském arcibiskupství krátká tisková konference. Duka kvůli svému věku, který je vyšší než 75 let, rezignoval již před čtyřmi lety, od té doby trvalo hledání jeho nástupce. 

S Dukou v poslední době řada věřících nesouhlasila. Před dvěma týdny v souvislosti s invazí na Ukrajinu Duka například řekl, že i znásilňující vojáci jsou oběti a jednají podle tlakem emocí a vášní ve stavu agonie. I tak to však není omluvitelné. To vzbudilo řadu ostrých a kritických reakcí.

„Blahopřeji Janu Graubnerovi ke jmenování pražským arcibiskupem. Přeji mu hodně sil, moudrosti a Božího požehnání pro jeho novou službu," uvedl na sociálních sítích premiér Petr Fiala (ODS). 

Graubner založil Charitu a Tříkrálovou sbírku

Jan Graubner se narodil se v Brně v roce 1948 a vyrostl ve Strážnici. Působil jako kaplan ve Zlíně a ve Valašských Kloboukách. Od roku 1982 do 1990 byl farářem ve Vizovicích. 

V březnu roku 1990 byl jmenován titulárním biskupem tagarijským a pomocným biskupem olomouckým. Vysvěcen byl 7. dubna 1990 arcibiskupem Vaňákem a biskupy Otčenáškem a Cikrlem. Po smrti Františka Vaňáka převzal správu diecéze jako administrátor a 28. září 1992 byl jmenován arcibiskupem olomouckým, správu diecéze převzal 7. listopadu 1992.

Graubner se zaměřil na obnovu diecézní struktury, založil řadu církevních škol a vybudoval síť Charit. Inicioval Tříkrálovou sbírku a Dny lidí dobré vůle na Velehradě. Věnuje se také pastoraci rodin, pro které založil Centrum pro rodinu s pobočkou v každém děkanátu diecéze. 

V letech 2000 až 2010 byl předsedou České biskupské konference, pak místopředsedou a od roku 2020 znovu předsedou. Od roku 1999 je také členem správní rady Univerzity Palackého v Olomouci, jíž řadu let předsedal. Z titulu arcibiskupského úřadu je Velkým kancléřem Cyrilometodějské teologické fakulty a členem její vědecké rady. 
 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ado.cz/Petr Nedoma

Štítky arcibiskup pražský, Jan Graubner, jmenování, papež, Dominik Duka, Olomouc, Papež František, Katolická církev, František Vaňák, ruská invaze na Ukrajinu, Mons, Petr Fiala, Tříkrálová sbírka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

to je ten "pravý!" :-((( kryl PEDOFILY v dřívější kauze... a má "jen" 75 jařin, takže vlastně "jura!" (hned za rok budou hledat dalšího FLÁTERNÍKA! :-((((((( (a podvodník DUKÁT snad skončí v pekle)! :-DDD

Sobota, 14. května 2022, 15:00Odpovědět

Novým pražským arcibiskupem bude Jan Graubner, vystřídá Dominika Duku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.