Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kam o víkendu na jižní Moravě? Na přehlídku automobilů, do galerie i na hrad Bítov

Přemýšlíte, jak nejlépe naložit s nadcházejícím víkendem? Jižní Morava již tradičně láká na pestré kulturní vyžití. Brněnská Drbna zve v pravidelném týdenním přehledu na tajemný hrad Bítov, festival vizuálního umění i na přehlídku historické automobilové techniky.

Za uměním do Brna

V Brně mohou zájemci zamířit na festival vizuálního umění Brno Art Week, který propojuje brněnské galerie, muzea i vysoké školy. Součástí akce, která láká již od pondělí, jsou výstavy, představení, workshopy i konference. Víkend odstartuje komentovanou procházkou sídlištěm Lesná, v Muzeu romské kultury se odehraje fotografická dílna a Fait Gallery zve na výtvarný workshop pro všechny generace.


Ilustrační foto. FOTO: GMU Hradec Králové
do neděle 24. dubna
bližší informace

Na přehlídku automobilů

Historickým nadšencům se o víkendu otevře depozitář v brněnských Řečkovicích, který skrývá muzejní sbírky automobilové techniky. Na světlo vyjedou vozidla městské hromadné dopravy, osobní automobily i vojenská technika. Chybět nebudou ani návštěvníky oblíbené okružní jízdy historickými autobusy do okolí. Na lákavé přehlídce, která slibuje také hasičskou techniku včetně ukázky hašení hořícího oleje, bude možné spatřit letištní radiolokátor i zástupce legendární Pragy V3S.


FOTO: TM Brno
sobota 23.- neděle 24. dubna
bližší informace

Den Země

Hravé odpoledne čeká na děti i jejich doprovod v brněnské botanické zahradě na Kotlářské ulici. Účastníci si splní naučné úkoly s přírodovědnou tématikou, za jejichž splnění si vyslouží odměnu. Děti se sblíží s přírodou a prohlédnou si například to, jak vypadá živé včelstvo. Den Země je každoroční celosvětovou akcí, v rámci níž se propaguje a připomíná důležitost ochrany přírody. Událost je doporučená dětem od šesti do čtrnácti let.


Ilustrační foto. FOTO: Botanická zahrada PřF MU Brno, oficiální stránky
sobota 23. dubna
bližší informace

Mezinárodní den památek

Ku příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel bude návštěvníkům o víkendu zdarma otevřen II. prohlídkový okruh na hradě Bítov. V útrobách kulturní památky na Znojemsku, která je úzce spjatá s historií rodu Haasů, si budou moci prohlédnout kapli, hradní zahrady i hladomorny s mučírnou. První písemná zmínka o Bítově pochází z roku 1046 a předpokládá se, že vznikl na pokyn knížete Břetislava I. Majestátní hrad je oblíbenou turistickou atrakcí také kvůli pestré krajině, kterou protéká řeka Dyje.


Kaple na hradě Bítov. FOTO: Hrad Bítov
sobota 23.- neděle 24. dubna
bližší informace

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky památky, Bítov, festival, brnoartweek, akce, hrad, Jihomoravský kraj, umění, technika, Brno, galerie, Den Země, Muzeum romské kultury, Lesná, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu na jižní Moravě? Na přehlídku automobilů, do galerie i na hrad Bítov  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.