Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnské vodojemy se zpřístupní lidem. Zájem o prostory mají i filmaři z Hollywoodu

Brňany čeká postupné zpřístupnění tří podzemních vodojemů, které se nacházejí na Žlutém kopci. Historická památka se návštěvníkům v provizorních podmínkách částečně otevřela už před dvěma lety. Nyní celý areál podstoupí rekonstrukci za téměř 133 milionů korun.

Cisterny z 19. a počátku 20. století, které se skrývají pod povrchem brněnského Žlutého kopce, jsou díky své architektonické hodnotě oprávněně nazývány podzemními chrámy. Oprava zdánlivě nenápadné památky v centru města Brna začne už letos a bude rozložená do dvou etap. Nejprve se zrekonstruují cihlové vodojemy číslo 1 a 2, které by se návštěvníkům měly otevřít už na podzim. Ve druhé fázi začnou stavební práce na třetím vodojemu.

Oprav se zhostí firmy Archatt a Firesta-Fišer, rekonstrukce, stavby. Celkové náklady vyjdou na necelých 133 milionů korun. „Původní myšlenka byla taková, že se do vodojemů zbudují jen vchody. Nakonec se přešlo k plánu celkovému rozvoji území. Investice bude dražší, než jsme na začátku chtěli, ale atrakce má velký potenciál a vyplatí se," vysvětlil náměstek brněnské primátorky Jiří Oliva (ČSSD).


Vodojem číslo 1 má klenutou podlahu

Do prvního vodojemu se zájemci mohli podívat již v rámci provizorních prohlídek roku 2020, o které byl velký zájem. Naráz ale do prostor z bezpečnostních důvodů mohlo pouze patnáct lidí, což by se po rekonstrukci mělo změnit. Prohlídky před dvěma lety vedl expert na brněnské podzemí Aleš Svoboda. „Vodojemy jsou evropský unikát. Stavitel, který je u nás zbudoval, zhotovil podobnou stavbu pouze v Anglii. Je to mimořádná technická památka a je neuvěřitelné, jak estetické stavby v 19. století vznikly. Přitom je lidské oko nespatřilo, bylo to pouze strategické místo pro ochranu vody,“ popsal Svoboda.

Nad tajemnými vodojemy by měl podle plánů vedení města vyrůst park s lavičkami a cestou, který se bude na noc pravděpodobně zamykat. Kvůli statice ale bude muset jít k zemi žlutý domek, jenž stojí u vchodu do vodojemu 1. Na místě současné budovy se vyhloubí díra a vzniknou dvě sklepní podlaží, z nichž povede tunel. Na stavbě pak vyroste replika rozebraného domečku.


Žlutý domek u vodojemu 1 bude muset k zemi, vznikne ale jeho replika

Pokud se městu podaří nalézt finanční prostředky, bude areál kompletně zrekonstruovaný příští rok. V replice žlutého domku vznikne místo pro návštěvníky, a to včetně hygienického zázemí pro veřejnost i personál. „Z recepce povede dolů schodiště a výtah pro invalidy, na které naváží dvě podzemní chodby do vodojemu číslo 1 a do dvoukomorového vodojemu 3. Do posledního vodojemu se pak bude vcházet po schodišti z povrchu,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Ve vodojemech bude při opravách rozvedena například elektroinstalace a osvětlení, které tam zatím chybí. Nejdůležitější bude ale výstavba nových vchodů. Do vodojemu číslo 2, který leží na nejodlehlejším vrcholu pomyslného trojúhelníku cisteren, vede nyní pouze nebezpečný a úzký kanálový otvor.


Do vodojemu číslo 2, který zatím nebyl veřejnosti zpřístupněný, se dá dostat úzkým vlezem

Zrekonstruované cisterny by mohly najít využití jako prostor pro kulturní život. Zájem o ně mají také filmaři. „Třetí vodojem je podle mého názoru nejhezčí. Narozdíl od prvního vodojemu má rovnou podlahu, a bude v něm tedy možné pořádat kulturní akce. Například koncerty nebo svatby. Navíc už nás oslovili i filmaři z Hollywoodu, kteří mají o prostory zájem,“ vysvětlil Oliva.

Kvůli chystaným opravám ale zanikne plocha, kterou nyní v blízkosti vchodu do vodojemu 3 využívají Brňané k parkování. „Parkoviště se nachází na stropě kulturní památky a doteď mělo výjimku. Podle našich informací by ji ale památkáři stejně neprodloužili. Navíc ani nejde o oficiální parkoviště, je to manipulační plocha, na které se parkuje," dodal Oliva.


Betonový vchod k vodojemu číslo 3 se nachází pod neoficiálním parkovištěm

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky vodojem, památka, rekonstrukce, Brno, filmař, Hollywood, Jiří Oliva, Aleš Svoboda, Archatt, Markéta Vaňková, ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské vodojemy se zpřístupní lidem. Zájem o prostory mají i filmaři z Hollywoodu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.