Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pracoval pro Robbieho Williamse. Teď vychovává přední český tanečník talenty v Brně

Vytvářel choreografie hvězdám jako Robbie Williams, Mariah Carrey nebo Leoš Mareš. Kromě toho vlastní taneční studia, ve kterých pracuje s mladými talentovanými tanečníky. Jeden z nejznámějších českých choreografů Jakub Dvořák si nikdy nemyslel, že by ho tanec mohl živit.

Profesionální tanečník, zakladatel společnosti Movement Studios a především světoznámý choreograf, tak jde ve zkratce popsat čtyřiadvacetiletého Jakuba Dvořáka. Spolupracoval se světovými hvězdami, ale za svůj největší životní úspěch považuje to, že se živí něčím, co ho baví.

Jakub Dvořák režíroval show už ve více než dvaceti zemích světa. V Česku spolupracoval například s moderátorem Leošem Marešem, Českou Miss, ale i houslistou Pavlem Šporclem, Kapkou naděje nebo pořadem Star Dance. „Moje nejoblíbenější spolupráce byla se zpěvákem Mikolasem Josefem, když jsem režíroval jeho koncert ve Foru Karlín. A vysněná spolupráce? Ty jsou dvě. S mojí milovanou Ewou Farnou, která už se stala, a potom bych se jednou moc rád podílel na koncertě Dua Lipy,“ popisuje Dvořák své sny.

Tancovat začal ve čtyřech letech ve svém rodném Veselí nad Lužnicí, kde taky před pěti lety založil první pobočku United Movement patřící pod jeho společnost. Další následně otevřel v Praze a třetí taneční studio začalo na konci září fungovat v Brně.

„Studia jsem se rozhodl založit, protože chci českým tanečníkům poskytnout kvalitní taneční vzdělaní a dát jim možnost v budoucnu se tancem živit,“ vysvětluje s úsměvem mladý blonďák. Teď už ví, že tanec nemusí být jen koníček, ale i skutečná práce. Šikovné tanečníky a tanečnice dodává do různých představení, na koncerty, do divadel a filmů. „Podporujeme talent a chceme ho u nás rozvíjet. Nejdůležitější je, aby všichni měli z tance stejnou radost jako my,“ doplňuje.

Dvořák hledá inspiraci v jak každodenním životě, tak v hudbě. Když je dobrá hudba, dá se příběh založit i na ní. „Ročně vytvořím třeba osmdesát choreografií, takže hledám inspiraci opravdu všude,“ směje se tanečník. Jednu sestavu může vymýšlet dvě hodiny, ale klidně i měsíc. Zaleží na konkrétním případu.

Brněnské studio Movement Company

Kvůli covidu ale brněnské Movement Company pokřtil společně s herečkou Městského divadla Brno Kristýnou Daňhelovou teprve nyní. „Na škole jsem tanec nesnášela, ale moje první role byla taneční, a tak jsem musela trénovat a dala jsem to. Teď mě to baví a těším se až budu i tady v Brně znovu trénovat s Kubou,“ popisuje nadšeně Daňhelová.

„Brno jsme vybrali, protože jsme chtěli i Moravě nabídnout profesionální vzdělání, které nikdo jiný v České republice neposkytuje,“ říká Dvořák, který si v posledních letech oblíbil výlety do moravské metropole. Díky pandemii měl čas věnovat se svým studiím naplno a zjistil, že právě to je ta správná cesta.

V Movement Company vyučují především styly contemporary, lyrical, a jazz, zvláštní pozornost ale věnují i akrobacii. Tanečníci trénují třikrát až čtyřikrát týdně a mají možnost účastnit se i speciálních workshopů se zahraničními choreografy. Na lekce se může přihlásit kdokoli ve věku od sedmi do pětadvaceti let, kdo zvládne konkurz. Kromě Dvořáka budou ve studiu působit ještě tři další profesionální lektorky.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, Jakub Dvořák, tanec, choreograf, tanečník, Robbie Williams, studium, Leoš Mareš, koncert, Česko, Pavel Šporcl, Ewa Farna, Česká Miss

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pracoval pro Robbieho Williamse. Teď vychovává přední český tanečník talenty v Brně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.