Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Výstava, na kterou si vzpomenete každé ráno

PR článek

Nemáte ještě plány na vánoční prázdniny? Máme pro vás tip! Navštivte výstavu o nejoblíbenějším horkém nápoji na světě s názvem COFFEE. Objevte vědu ukrytou v kávě ve VIDA! science centru u brněnského výstaviště. 

Prozkoumáte kávu jako rostlinu, objevíte chemické procesy s ní spojené a seznámíte se s technologiemi, které ji provází už po staletí. 

Výstava COFFEE představí kávu z pěti hlavních pohledů – biologického, chemického, technologického, ekonomického a kulturního. Hravou a interaktivní formou se dozvíte spoustu zajímavostí ze světa kávy. 

Věděli jste například, že robusta má dvakrát více kofeinu než arabika? Nebo že se dříve tradovalo, že po šálku silné kávy budete chytřejší? A tušíte, jaká dávka kofeinu je pro lidský organismus smrtelná? To vše a spoustu dalšího objevíte na nejdražší a největší výstavě ve VIDA! 

Otestujete třeba, z čeho se skládá vůně kávy, a jak voní pět základních sloučenin, ze kterých se skládá kávové aroma, u speciálního čichového exponátu. 

Projdete se také kávovníkovou plantáží. Svůj vlastní kávovník si také vypěstujete pomocí speciální mobilní aplikace. Když jej budete správně zalévat a dobře se o něj starat, sklidíte i kávové třešně. Kávová zrna si můžete vlastnoručně upražit přímo uprostřed výstavy. Zjistíte při tom, jak se při různých teplotách mění barva kávových zrn.

Přijďte odhalit temné stránky kávového průmyslu. Zaposlouchejte se do příběhů otroků a jejich rodin, kteří dřeli na kávových plantážích. Zjistěte, jaký zlomek z ceny prodaného šálku kávy ve skutečnosti putuje k farmáři. 

Zahrajete si také na nákupčího kávové burzu a pokusíte se na prodeji kávy vydělat co nejvíce peněz. Ale pozor, cena černého zlata reaguje na světové události, jako je například válka nebo přírodní katastrofy.

Na výstavě narazíte na rozložený profesionální kávovar a prohlédnete si jeho jednotlivé části. Rozhodně byste neměli minout přes 30 druhů nejrůznějších kávovarů. Uvidíte například nejmenší kávovar na světě nebo skleněný ve tvaru gotické katedrály. Jeho cena je neuvěřitelných 20 tisíc dolarů! Kromě přístrojů na přípravu kávy vás určitě zaujme historický porcelán nebo raritní šálky na kávu.

Nebudou chybět ani reklamy na kávu. Těšit se můžete třeba na plakát s Rogerem Federerem nebo se pobavíte nad starými německými reklamami na kávu. Vstup na výstavu o kávě je součástí běžného vstupného do expozice. VIDA! je o vánočních svátcích otevřená od 27. do 30. prosince vždy od 10:00 do 18:00. Pro vstup na výstavu není nutné prokazovat bezinfekčnost. Více informací najdete na webu vida.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky výstava, Vida, káva, Brno, Vánoce, šálek, Brněnské výstaviště, kávovar, science center, Roger Federer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Výstava, na kterou si vzpomenete každé ráno  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.