Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výstava v Brně představí osud úspěšného stíhače RAF Leopolda Šroma

Byl oddaným vlastencem, zručným pilotem a za druhé světové války bojoval za svůj lid ve službách britských ozbrojených sil zvaných RAF. Nejen slavného rodáka z Chrlic Leopolda Šroma představí zájemcům Moravská zemská knihovna v Brně prostřednictvím multimediální prezentace a online výstavy.

Ku příležitosti blížícího se Dne válečných veteránů, který připadá na 11. listopadu, mohou zájemci již nyní navštívit foyer v přízemí Moravské zemské knihovny a načerpat znalosti o leteckém esu Leopoldu Šromovi a dalších moravských druhoválečných pilotech. Prezentaci Oči Brna: Leopold Šrom a moravští letci RAF doplňuje také online výstava, která mapuje osudy odvážných českých vlastenců.

Leopold Šrom se narodil roku 1917 a do dějin se zapsal jako jeden z našich nejúspěšnějších letců druhé světové války. Po okupaci utekl z Protektorátu do Francie, kde vstoupil do cizinecké legie a roku 1940 se přidal k britskému Královskému letectvu. V tamních řadách platil za přesného a agresivního stíhače. „Ve vzdušných soubojích si připsal celkem pět potvrzených sestřelů, a řadu poškozených nepřátelských strojů. Další bojové úspěchy zaznamenal hluboko v týlu nepřítele při Slovenském národním povstání, kde si připsal několik dalších vítězství a sestřelů nacistických letounů," popsal kurátor výstavy Radoslav Pospíchal

Prezentace v budově knihovny připomíná Šromovo dětství, zálibu ve sportech a představuje jej jako skromnou lidskou bytost. Návštěvníci se seznámí například s příběhem, kdy Šrom posádce sestřeleného německého bombardéru, jenž spadl do moře, přivolal pomoc. Dozvědí se také napínavé podrobnosti ze Šromova vlastního boje o život, který sváděl, když s fatálně poškozeným Spitfirem zázračně doletěl z Francie přes La Manche zpět na základnu. 

Výstava láká na projekční stěnu s archivními fotografiemi, záběry československých pilotů i originální suvenýry letců z RAF. „V rámci prezentace i online výstavy přinášíme řadu vybraných memoárových ukázek, fotografií nebo videí, aby se čtenáři a návštěvníci mohli dostat letcům trochu blíže a odnést si hlubší zážitek z fascinujících osudů těchto hrdinů, z nichž byli mnozí po válce perzekuováni komunisty,“ řekl Pospíchal.

Online výstava nabízí zevrubnější pohled na příběhy dalších devíti moravských hrdinů z období druhé světové války, a to nejen slavných pilotů, ale také mechaniků a členů pozemního personálu. Expozici přímo v Moravské zemské knihovně mohou zájemci navštívit do 15. ledna příštího roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv MZK

Štítky raf, Leopold Šrom, výstava, Moravská zemská knihovna, Royal Air Force, Brno, druhá světová válka, Chrlice, Den vzpomínek, Francie, Slovenské národní povstání, Supermarine Spitfire

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava v Brně představí osud úspěšného stíhače RAF Leopolda Šroma  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.