Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V brněnském ateliéru se našla desítky let ztracená barokní socha

Od osmdesátých let minulého století považovali Brňané barokní sochu svatého Jana Křtitele za nenávratně ztracenou. Proto bylo velkým překvapením, když ji po desetiletích objevil akademický sochař a restaurátor Tomáš Martinák. Nyní čeká historické dílo zasloužená oprava.

Restaurátor Martinák objevil barokní sochu světce při vyklízení ateliéru po svém dědečkovi a společně s památkáři ji identifikoval jako Jana Křtitele, který v minulém století zdobil brněnskou ulici Olomouckou. „Socha odtamtud byla v minulosti odstraněna, když se rozšiřovala silnice. Plánovalo se pak její restaurování, tak se patrně dostala do ateliéru dědečka pana Martináka, ale ze záměru nakonec zřejmě sešlo a na sochu se zapomnělo,“ vysvětlil náměstek pro oblast správy majetku Jiří Oliva (ČSSD).

Město Brno mělo čtyřicet let za to, že je socha nenávratně ztracená. Objevení hodnotného díla bylo příjemným překvapením nejen pro vedení města, ale také pro historiky. Na soše se však podepsala dlouhá léta strádání a nyní je v havarijním stavu. Než dojde k její kompletní restauraci, rozhodne město o prostoru, kam sochu světce umístí.

Město za opravné práce zaplatí devadesát tisíc korun bez DPH. Oprav barokní sochy se ujme František Pavúček, který podal nejvýhodnější nabídku. Podle Radky Loukotové z tiskového střediska brněnského magistrátu by dílo mělo být opravené do osmi měsíců. „Předmětem restaurátorské obnovy je mimo jiné zpevnění, doplnění modelace (světci chybí levá ruka), rekonstrukce svatozáře včetně pozlacení, rekonstrukce atributu a podobně,“ uvedla Loukotová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Brna, Pixabay.com

Štítky socha, dílo, umění, svatý jan křtitel, ateliér, Jan Křtitel, Brno, ČSSD, Jiří Oliva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnském ateliéru se našla desítky let ztracená barokní socha  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.