Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kam o víkendu? Na festival, do muzea i za vínem do otevřených sklepů

Počasí Brňanům zatím přeje, a tak nastal nejlepší čas na procházku po městě či na výlet po krásách Jihomoravského kraje. Drbna přináší tipy na víkendový relax, aktivní poznávání brněnských zákoutí, ale také pořádnou zábavu. Na programu jsou zámky a muzea, festivaly i rodinné výlety do přírody.

Divočina na Holedné

Pro městem znavené Brňany je o víkendu ideální vyrazit do míst, kde existuje divoká příroda i mezi paneláky. Čtvrtěmi Jundrov, Kohoutovice a Bystrc již od roku 2017 vede oblíbená naučná stezka Holedná, jejíž součástí je mnoho atrakcí. Ti, kdo podniknou výlet po více než půl kilometru dlouhé cestě přírodou, mají možnost vidět divokou zvěř na vlastní oči. Šťastlivci spatří muflony, divočáky i něžné daňky. Podél stezky lze najít například houpačky, fitpark nebo pětatřicet metrů vysokou rozhlednu. 

otevřeno celoročně
vstup zdarma 
bližší informace 

Po stopách Židů do Boskovic

Informační centrum v Boskovicích nabízí turistům tři prohlídkové okruhy židovskou čtvrtí, které je možné navštívit i o nadcházejícím víkendu. Zájemci zavítají do synagogy, která je volně přístupná veřejnosti, a prohlédnou si židovskou rituální lázeň nebo obecní dům. Exteriéry jsou přístupné také bez průvodce.

Při návštěvě Boskovic se nabízí rovnou zajít na tamní empírový zámek, který je známý přilehlým anglickým parkem pyšnícím se sbírkou vzácných dřevin. Areál je součástí historického dědictví rodiny Mensdorff-Pouilly, která se o zámek stará a pobývá v něm. Prohlídky fungují každý den kromě pondělí.

otevřeno každý všední den 9:00-17:00 (kromě pondělí)
vstup 150,- Kč dospělí, 100,- Kč děti
bližší informace

Za vědou do muzea

Do světa vědy láká malé i velké chytráky zajímavou formou expozice "Mendelianum - atraktivní svět genetiky", kterou mohou zájemci najít v budově brněnského Biskupského dvora. Po zhlédnutí hravé a interaktivní expozice se návštěvníci dostanou do pracovních komnat samotného Mendela. K vyzkoušení jsou na místě atrakce jako mikroskop nebo chemické testy.

 

víkendová otevírací doba v sobotu 10:00-17:00 a v neděli 13:00-17:00 
vstup pro jednotlivce 70,- Kč, rodinné vstupné 175,- Kč
bližší informace 

Zákaz kouření nebo Znouzecnost na Nejlepším punkovém festivalu

Na nejlepším punkovém festivalu najdou zábavu ti, kteří se o víkendu potřebují pořádně vyřádit. Přímo v Brně na Červeném kopci potěší v rámci dnešního programu sluchové buňky kapela Ňuňu či Rocket bunny, v sobotu zase zábavychtivé Brňany rozvášní Znouzectnost, Zákaz kouření či Barbar punk. 

program: pátek 16.07.14:40-23:50, sobota 17.07. 14:00-23:50
vstup na oba dny 750,- Kč, na jeden den 400,- Kč
bližší informace 

Výlet na bojiště

Slavkov je místem, kde se odehrála největší bitva Napoleonských válek, takzvaná bitva tří císařů. Okolí historicky významného bojiště dominuje zámek se zahradou, který je volně přístupný veřejnosti a nabízí řadu tematických prohlídek. Zajímavostí je, že v tamním oválném Historickém sále bylo šestého prosince 1805 uzavřeno příměří mezi Francií a Rakouskem.

Poblíž je k vidění také Mohyla míru nebo Pratecký kopec, v jehož blízkosti se bitva odehrála.

otevírací doba květen- září- 9:00-17:00 denně (polední přestávka 11:30-12:00)
vstup 130,- Kč dospělí , 80,-Kč děti
bližší informace

Lákadlo otevřených sklepů

O víkendu láká návštěvníky také letní Festival otevřených sklepů v Hustopečích na Břeclavsku, který letos výjimečně odstartoval už na začátku června a potrvá do konce zářijových dní. Milovníkům moravských lahodných nápojů představuje každý den od šesti večer pestrou nabídku vína a k ochutnávce nabízí také doprovodný program.

Jednou z Hustopečských stálic je Vinařství Aurora, jež se v průběhu celého festivalu otevírá návštěvníkům opakovaně. „V Hustopečích budeme nabízet místní uzeniny, klobásky, domácí pomazánky a další občerstvení. Hlavní je ale samozřejmě víno,“ vysvětlil za podnik vinař Vít Nevěděl.

vstup zdarma
červen-září

bližší informace

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto zámek Boskovice, Moravské zemské muzeum, Nejlepší punkovej fest, Lesy města Brna

Štítky výlet, Brno, příroda, festival, tipy na víkend, muzeum, víno, sklep, zámek, Jihomoravský kraj, Boskovice, krása, Bystrc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Na festival, do muzea i za vínem do otevřených sklepů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.