Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Posaďte se v brněnském Bronxu. Do lokality lákají obří křesla

V posledních dnech mohou Brňané pozorovat instalaci černobílých betonových křesel, která se objevují na území takzvaného brněnského Bronxu. Děje se tak díky projektu Brnox II, jehož autorkou je výtvarnice Kateřina Šedá, která se prostředím vyloučených oblastí zabývá už několik let.

Velká betonová křesla a kostky, které váží okolo 600 kilogramů, jsou v těchto dnech instalovány hned na několika místech lokality, jež má dlouhodobě pověst nechvalně známého místa. Právě to se rozhodla změnit umělkyně Kateřina Šedá, jejíž projekt Brnox II navazuje na stejnojmennou první část, která spatřila světlo světa už v roce 2017. Tehdy vyšla obsáhlá publikace popisující strasti i slasti života v brněnském Bronxu. Kniha získala ocenění Magnesia Litera.

Součástí projektu jsou kromě estetických černobílých betonových křesel a kostek také stejnobarevné malby. Některé z nich vznikly v rámci prvních dvou částí projektu už loni. „V lokalitě přibyly malby na ulici Hvězdová a na mostě na ulici Vlhká. U parčíku Pohoda, který projde revitalizací, byla opravena stěna a vznikla na ní také zajímavá kresba,“ uvedl na podzim loňského roku náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). 

Nové instalace, které se v Brně objevily v posledních dnech, se setkaly s příznivými ohlasy Brňanů. „Hlavně nová křesla se mi po umělecké stránce moc líbí. Jen mě překvapilo, jak tvrdá jsou. Myslím ale, že hezky oživují okolní zástavbu,“ popsala jedna z obyvatelek Brna Tereza Kinscherová. Celkové náklady na projekt BrnoX II jsou zhruba 1,2 milionu korun. 

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Bronx, instalace, výstava, křesla, cejl, křeslo, projekt, Brno, Kateřina Šedá, Magnesia Litera, Petr Hladík, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Posaďte se v brněnském Bronxu. Do lokality lákají obří křesla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.