Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Blanenské předzámčí se opravuje, bude v něm sídlit škola i muzeum

Město Blansko zahájilo rekonstrukci další části předzámčí. Opravy se dotýkají budovy Zámek 3, která se přemění v sídlo Muzea Blanenska a Základní umělecké školy Blansko. Ve vnitřních prostorách vzniknou depozitáře i výtvarné ateliéry.

Dělníci z budovy v blanenském předzámčí odstranili střešní krytinu i krovy a momentálně bourají ve vnitřních prostorách. Zrekonstruovaný Zámek 3 se výškově vyrovná sousedním objektům a s budovami jej také propojí nové přímé vchody. Při rekonstrukci dostane novou fasádu, která bude barevně ladit se zámkem.

Do nově zrekonstruovaného objektu se přestěhuje Muzeum Blanenska a Základní umělecká škola Blansko. „Obě instituce zřizuje Jihomoravský kraj. I kvůli tomu jsme kraj oslovili s dotazem, zda by se mohl na financování rekonstrukce podílet,“ vysvětlil starosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Opravy budovy, jejichž součástí je kompletní rekonstrukce, budou stát zhruba 12,5 milionu korun bez DPH. Finanční výpomoc ze strany kraje přislíbil krajský radní pro kulturu František Lukl (STAN). „O konkrétních částkách bychom se měli bavit v polovině roku, kdy by se mělo rozhodovat o daňových přebytcích,“ řekl při návštěvě města.

V části Zámku 3 vzniknou keramické dílny a výtvarné ateliéry, ze zámku se do ní přestěhuje také administrativní zázemí muzea a nové depozitáře. Podobnou proměnou dříve prošla také budova Zámek 2, která je opravená od loňského léta, a v jejíž prostorách má nyní muzeum konzervátorské a restaurátorské dílny.

Ohodnoť článek

Foto Město Blansko

Štítky Blansko, muzeum, rekonstrukce, Muzeum Blanenska, Jiří Crha, ODS, František Lukl, Starostové a nezávislí, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blanenské předzámčí se opravuje, bude v něm sídlit škola i muzeum  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.