Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Při rekonstrukci kanalizace a vodovodů našli archeologové v centru Brna zbytky dosud neznámé věže

V místě, kde se dnes nachází ulice Veselá, našli archeologové při průzkumu centra města v rámci budování kanalizace a vodovodu na ulicích Solniční, Opletalova a Česká pozůstatky dvou věží. O existenci jedné z nich tušili, objev věže západně od někdejší brány byl ale velkým překvapením.

"Jednu věž v blízkosti Veselé brány známe z písemných pramenů a ikonografických zobrazení a víme, že byla zbořena v 19. století. Druhá věž stojící západně od Veselé ulice ale na žádném vyobrazení nebyla," uvedl Václav Kolařík ze společnosti Archaia Brno, která průzkum zajišťuje.

Podle archeologů pochází vyobrazení této části města nejdříve ze 17. století, věž však na místě stála už mnohem dříve a zničena byla pravděpodobně okolo roku 1580. 

Zdá se velmi pravděpodobné, že právě k této věži se vztahuje zajímavá zpráva, dříve spojovaná s jinými objekty. Brněnský lékárník Jiří Ludwig ve své kronice uvádí, že dne 8. srpna roku 1580 zasáhl prachovou věž u Veselé brány blesk. Exploze více než 70 tun střelného prachu způsobila, že celá věž i s částí hradby, se sesula k zemi. Mnoho domů v okolí utrpělo škody a dva z nich musely být údajně strženy," uvedl archeolog.

Tato historka se dosud spojovala s úplně jinými branami, které patřily do brněnského opevnění, objev věže ale archeology nasměroval novou cestou. Podle Kolaříka je umístění dvou věží po stranách u vstupu do města běžné, detailní informace ohledně opevnění Brna jsou ale dle jeho slov velmi špatně dochované. 

 

Autoři | Foto Archaia Brno

Štítky ČR, archeologie, Brno, kanalizace, Václav Kolařík, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při rekonstrukci kanalizace a vodovodů našli archeologové  v centru Brna zbytky dosud neznámé věže  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.