Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Brněnský památník Adolfa Loose může sloužit i jako lavička

Netradiční odhalení sochy architekta Adolfa Loose v podání souboru D’EPOG ve spolupráci s Fakultou architektury VUT mohli Brňané zhlédnout ve čtvrtek večer na Janáčkově náměstí.

Architekt Adolf Loos patřil k nejvlivnějším postavám vídeňské tvůrčí společnosti a ve svých dílech odmítal cokoli, co by bránilo plnému využití všech funkcí umění. Narodil se v Brně v roce 1870 a bydlel na Kounicově ulici. Symbolicky se celé odhalení sochy inspirovalo jeho životem a filozofii.

„Chtěli jsme propojit Brno a Vídeň,“ sdělila za jednoho z autorů Jaroslava Sedláka členka souboru D‘EPOG. „Brno bylo formovací místo pro Adolfa Loose, takže si tady určitě zaslouží místo svého posledního odpočinku,“ dodala jiná členka za druhého z autorů Oldřicha Moryse.

Sochu neboli památník umístili autoři na Janáčkovo náměstí, pár metrů právě od ulice, kde Loos bydlel. „Jsme tady hlavně proto, abychom oslavili 150. narozeniny Adolfa Loose, který bydlel právě tady kousek, kde stojí dnešní hotel Continental,“ okomentoval brněnský radní Marek Fišer.

Samotný památník, který vytvořili otiskem jeho náhrobku na vídeňském hřbitově, lze využít i jako místo k odpočinku. „Idea je taková, abychom se nedívali jenom na umělecké dílo, ale taky na jeho funkční hodnotu. Na památník si když tak můžete sednout či vylézt,“ vysvětlil Fišer.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky památník, Adolf Loos, architekt, Brno, Jaroslav Sedlák, architektura, Vídeň, Continental AG, socha, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský památník Adolfa Loose může sloužit i jako lavička  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.