Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stovky účinkujících, desítky míst po celém městě. Festival Maraton hudby od čtvrtka rozezní Brno

Již popáté se během čtyř srpnových dnů centrum Brna promění v hudební metropoli. Od 13. do 16. srpna se můžou návštěvníci těšit na explozi originality a nadupanou směs hudebních žánrů, mezi kterými nebude chybět rock, pop, groove, taneční a romská hudba, opera, folklor, world music, klasika či hudba z muzikálů. Festival nabídne pestrou nabídku žánrů v unikátní dramaturgii, uznávané hvězdy i mladé talenty, projekty šité festivalu na míru a busking v jedinečných pokojících Kateřiny Šedé – to vše ve městě, které se jako jediné v Česku pyšní titulem Kreativní město hudby UNESCO.

Zpěváci na ulici ve špajzu i v garáži

„Bezuliční busking v loňském roce přinesl bytové koncerty přímo na ulici. Ve čtyřech otevřených pokojích bylo možné sledovat koncerty hudebníků a současně je přitom navštívit. Živou hudbu jste mohli sledovat z vany, manželské postele, nebo od jídelního stolu v kuchyni. Letos půjdeme ještě dál a v ulicích Brna najdete doslova celý rodinný dům! V dětském pokoji odstartuje poprvé v historii Maratonu hudby Brno dětský busking a ve špajzu nabídneme kombinaci hudby a gurmánského zážitku,“ popisuje autorka Kateřina Šedá.

Stovky účinkujících na desítkách míst během čtyř dnů

Zahájení festivalu Maraton hudby proběhne ve čtvrtek 13. srpna na Jakubském náměstí. Vůbec prvními interprety budou Pavel Fischer & Jakub Jedlinský, na které naváže cimbálová muzika Ivana Heráka. V dalších dnech návštěvníky festivalu čekají desítky živých vystoupení, koncertů a představení na tradičních i neobvyklých místech v centru Brna.

Diváci se můžou těšit na moderní bubenickou show Ritmo Factory, multižánrový Epoque Quartet, na rock metalová Morčata na útěku, Moniku Načevu, Khoibu, Jana Bendiga, na sólový recitál Radka Bagára nebo večer Zdeňka Krále.

Ve spolupráci s Mezinárodním hudebním festivalem Špilberk se představí VUS Ondráš s projektem Jiřího Slavíka nazvaným kRok za kRokem, folklor bude také zastoupen Tanečnou školou Šej-Haj-Hop, která svým fanouškům nabídne výuku verbungu a čardáše z Priepasného.

Vydavatelství Indies ve svém programu oslaví 30 let působnosti a zavzpomíná na Jitku Šuranskou. Oslavovat bude také smyčcové kvarteto Indigo Quartet, které ke svým 20. narozeninám přizvalo herečku Andreu Buršovou, klavíristu Zdeňka Krále a akordeonistku Kláru Veselou.

Alfa pasáž bude kromě Pianoštafety hostit také nové představení z dílny Hausopery – Hra o malinu. Spolupráce s Národním divadlem Brno obohatí festival o představení Rusalka od Antonína Dvořáka a vůbec poprvé přinese společný recitál Romana a Tadeáše Hozových. 

Divadlo na prknech, dlažbě i trávě

Do programu přispějí i jazzmani z Hannoveru, partnerského Kreativního města hudby UNESCO. Na muzikálové scéně se představí zpěváci Aleš Slanina a Lucie Bergerová z Městského divadla Brno. Sono centrum se během pátečního večera promění v tepající taneční parket, těšit se můžete na mejdan, který rozproudí Circus Brothers.

V průběhu celého festivalu budou platit doporučená bezpečností a hygienická opatření odpovídající aktuální epidemiologické situaci.

„V tuto chvíli máme domluveno přes třicet míst, na kterých se bude hrát. Chybět nebudou ta známá a oblíbená, jako Pianoštafeta v Alfa pasáži, Nekonečné varhany u Jezuitů nebo Guest stage na nádvoří Staré radnice, ale plánujeme samozřejmě i novinky. Kromě nových pouličních pokojů od Kateřiny Šedé, to bude třeba Groove nebo Muzikál stage a proběhne také tradiční spolupráce s festivalem Na prknech, dlažbě i trávě,“ popisuje manažer festivalu David Dittrich.

„Stejně jako v loňských letech, tak i letos doplňujeme do Maratonu divadelní linku naším festivalem Na prknech, dlažbě i trávě. Zacílili jsme na prezentaci brněnských umělců a divadel a program komornějšího charakteru koncipovaný pro menší skupinky diváků. Je tvořen z větší části pro dětského diváka, ale také dospělí si jistě přijdou na své,“ doplňuje k programu Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO.

Festival se odehraje na Alžbětinské scéně Divadla Husa na provázku a na Moravském náměstí. Vystoupí například Divadlo Líšeň, Divadlo DNO, Divadlo II. pád, Mikro-teatro nebo Divadlo Polárka.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Maraton hudby

Štítky maraton hudby brno, festival, busking, hudba, Brno, koncert, divadlo, UNESCO, představení, Česko, tráva, dlažba, Zdeněk Král, Antonín Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky účinkujících, desítky míst po celém městě. Festival Maraton hudby od čtvrtka rozezní Brno  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.