Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Bosonohách musel pyrotechnik zneškodnit leteckou pumu ze druhé světové války

Policejní pyrotechnik musel v Bosonohách zneškodnit německou leteckou pumu, kterou našli dělníci při stavbě kanalizace. Jáma, ve které ji pyrotechnici chtěli zneškodnit, se zalila vodou, museli proto přivolat ještě hasiče.

V úterý krátce před osmou hodinou ráno byli policisté přivoláni do brněnských Bosonoh. Při stavbě nové kanalizace dělníci narazili na leteckou pumu z druhé světové války. Neprodleně zavolali policejního pyrotechnika, který navíc zjistil, že se jedná ukořistěnou munici německé provenience SC 50B.Ta navíc byla osazena sovětským pumovým iniciátorem AV-1, kdy v případě neodborné manipulace dokonce hrozilo nebezpečí výbuchu.

Policisté proto evakuovali obyvatele nejbližšího okolí u výkopu až do několik desítek metrů. Deštivé počasí ale ztížilo deaktivaci nalezené pumy. Při jejím zneškodňování se jáma, ve které chtěli hasiči pumu deaktivovat, zalila vodou. Hasiči ji tak museli narychlo odčerpávat. Zneškodnění pumy pak ale trvalo jen několik málo minut. V bezpečném stavu ji pak z místa nálezu převezli do skladu nalezené munice. 

„Upozorňujeme, že při nálezu střelné zbraně, střeliva, munice či výbušniny platí povinnost toto neprodleně oznámit policii, například na lince tísňového volání 158. S nálezem nikdy samostatně nemanipulujte a neodnášejte pryč z místa nálezu. Při neodborné manipulaci může totiž dojít k výbuchu, a tím i k újmě na životě a zdraví osob.“ uvedl mluvčí policie Bohumil Malášek.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pčr

Štítky Bomba, policie, brno, Bosonohy, hasiči, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Bosonohách musel pyrotechnik zneškodnit leteckou pumu ze druhé světové války  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.