Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kdo se letos stane Osobností Moravy? Anketě vévodí kapelník skupiny Kamelot

Brněnsko má mezi sedmičkou nominantů v anketě Osobnost Moravy 2020 hned tři želízka v ohni. Hlasovat lidé mohou například pro kapelníka skupiny Kamelot, Romana Horkého, brněnskou klavíristku a publicistku Věru Lejskovou či novináře a bývalého ředitele ČRo Brno a ČRo Zlín Jaromíra Ostrého. Hlasovat lidé mohou až do poloviny prosince.

Sedm osobností, které vynikají

Anketa osobnost Moravy, kterou organizuje spolek Moravská národní obec se letos uskuteční už popáté. „Lidé mohli návrhy osobností zasílat do poloviny června. Následně koordinační tým ankety tyto osobnosti oslovil a získal jejich souhlas s nominací. Z četných návrhů pak vzešla finálová sedmička nominovaných osobností a skupin,“ vysvětlil jeden z organizátorů ankety Stanislav Blažek. Brněnsko má mezi nimi letos tři nominované.

Anketě vévodí muzikant Horký

Prvním z nich je zpěvák, skladatel, textař a muzikant Roman Horký, který zároveň anketě vévodí. K dnešnímu dni získal 4331 hlasů. O tom, že anketě vévodí, neměl Horký tušení. „Překvapilo mě to. Zároveň mě těší, že si na mě někdo vzpomněl a do ankety mě nominoval,“ sdělil Horký své pocity. „Moc děkuji všem, kteří pro mě hlasovali děkuji,“ poděkoval zakládající člen folkové a country skupiny Kamelot.

Klavíristka Lejsková je jedinou ženskou nominantkou

Jedinou ženou, která o titul bojuje, je Věra Lejsková. Lejsková mezi lety 1952–1986 působila coby pedagožka na Konzervatoři Brno, kde vyučovala svému oboru. Se svým manželem, klavíristou a pedagogem, Vlastimilem Lejskem, později vytvořili klavírní duo a svým uměním reprezentovali Česko na domácích i zahraničních pódiích. V roce 1978 pak manželé Lejskovi založili Mezinárodní Schubertovu soutěž pro klavírní dua, pravidelně konanou ve městě Jeseník. Kromě hudby se Lejsková věnuje publicistické činnosti.

Posledním Brněnským zástupcem je Jaromír Ostrý, novinář a bývalý ředitel stanic ČRo Brno a ČRo Zlín. Ostrý vystudoval dramatický obor na Státní konzervatoři Brno a poté rozhlasovou žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Jana Amose Komenského v Bratislavě. Během svého rozhlasového působení získal cenu programového ředitele za významné zvýšení poslechovosti regionálního vysílání ČRo Brno.

O titul dále bojují sochař, bloger, skupina Fleret a starostové obcí na Olomoucku

Radek Vincour, Viktor Kohout a Vladimír Navrátil. To jsou starostové obce Uničova, Litovle a Červenka, které kvůli obavám z šíření covid-19 v březnu tohoto roku na čtrnáct dní hygienici uzavřeli. Trojici mužů do ankety nominovala Zuzana Holcová. „Všichni tři si to velmi za jejich práci zaslouží,“ uvedla Holcová.

Dále o hlasy diváků bojuje Ladislav Větvička, který je šestinásobným zlatým blogerem roku, hudební skupina Fleret či akademický sochař Otmar Oliva.

Hlasovat lidé mohou do poloviny prosince

Lidé mohou pro osobnosti hlasovat až do 15. prosince na stránkách Moravské národní obce - http://osobnost.moravy.eu/. „Po uzavření ankety bude na webu vyhlášeno jméno vítěze Osobnost Moravy 2020. Vítěz obdrží při slavnostní příležitosti bronzovou plastiku stylizované moravské orlice,“ dodal Blažek.

Bronzová soška moravské orlice pro vítěze

Vítěz soutěže se tak zařadí mezi osobnosti a vítěze minulých ročníků, kterými se stali třeba dlouholetý šéfredaktor Slováckých novin, publicista, scénárista a spisovatel Jiří Jilík či Jiří Pavlica, skladatel, muzikant a umělecký vedoucí Hradišťanu. Loňskému vítězi ankety, Luďkovi Urbánkovi, organizátoři hlavní cenu předají v rámci slavnosti Dne Moravy, která se uskuteční v sobotu 19. září 2020.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Horký a Kamelot / FB; Stanislav Blažek

Štítky Osobnost Moravy, hlasování, anketa, Kamelot, kultura, Morava, Věra Lejsková, Roman Horký, Brno, Brněnsko, Český rozhlas, Jaromír Ostrý, Český rozhlas Zlín, Moravská národní obec, Jan Amos Komenský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo se letos stane Osobností Moravy? Anketě vévodí kapelník skupiny Kamelot  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.