Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Měsíc autorského čtení letos přivítá autory z Maďarska

Festival Měsíc autorského čtení letos umožní návštěvníkům důkladně poznat současnou maďarskou literaturu, včetně mezinárodně uznávaných jmen. Domácí programová linie pak zahrnuje třeba čtení Aleny Mornštajnové, Radky Denemarkové nebo Jiřího Hájíčka.

Festival 1. července v Brně zahájí maďarský spisovatel Pál Závada, v Ostravě se ve stejnou dobu rozjede "literární cirkus" Koks, prach a oheň s ostravskými básníky. MAČ se následně začne stěhovat z místa na místo.

Přenos půjde i online

V Brně, Ostravě a Lvově se čtení konají každý červencový večer. Vše lze sledovat také přes internet, což platí i pro další dvě tradiční festivalová města, Košice a Vratislav. Tam však letos živá čtení nebudou.

„Pro ty z nás, kdo neovládáme maďarštinu, polštinu nebo ukrajinštinu, jsou i na internetu k dispozici titulky a simultánní tlumočení," uvedl programový ředitel Petr Minařík. V Brně je dějištěm festivalu Divadlo Husa na provázku, v Ostravě Divadlo 12.

Čestným hostem Měsíce autorského čtení 2020 je Maďarsko napříč generacemi i žánry. „Nahlížena z literární perspektivy je země, jejíž název slýcháme stále častěji skloňovat v médiích ve spojitosti s tamějším předsedou vlády, náhle mnohem uchopitelnější a bližší," uvedl Minařík. K dalším velkým jménům, které se festivalu zúčastní, patří György Spiró nebo Gábor Németh.

Novák představí třaskavou novinku o Kunderovi

I domácí programová linie je nabitá, hned v úvodu například vystoupí Jan Novák se svou třaskavou novinkou, románem Kundera. „Proběhnou i komponované večery, jejichž hesla hovoří za své: Koks, prach a oheň, Na křídlech těšínské Orlice, Milá Mácho, či Ňadro, jazyk, rypadlo & idiot. A celé to uzavře undergroundová legenda, žijící klasik Jiří H. Krchovský," uvedla členka organizačního týmu Renata Obadálková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MAČ

Štítky měsíc autorského čtení, mač, Maďarsko, literatura, autorské čtení, Radka Denemarková, Jiří Hájíček, Alena Mornštajnová, Brno, Ostrava, Pál Závada, Jan Novák, György Spiró, Gábor Németh, Divadlo Husa na provázku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Měsíc autorského čtení letos přivítá autory z Maďarska  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.