Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V 99 letech zemřela Růžena Komosná, legendární vyšívačka krojů ze Slovácka

Růžena Komosná, nejstarší obyvatelka Dolních Bojanovic, zemřela tento pátek ve věku 99 let. Nadaná vyšívačka krojů, fokloristka a tanečnice zůstala aktivní až do vysokého věku, podlužácké kroje vyšívala tři čtvrtě století.

O odchodu stařenky Komosné, která do vysokého věku pracovala na poli i tančila na hodech, informovali zastupitelé obce. „Byla to obětavá, vždy veselá a zbožná stařenka. Její úsměv zdobil snad všechny kulturní a církevní akce a nechyběla u žádné důležité události v obci. Odešla velká osobnost Slovácka a Podluží, bude nám tu všem chybět,” loučili se zastupitelé na facebookových stránkách obce. 

Také ostatní obyvatelé obce vyjádřili soustrast pozůstalým. „Tak to je mi líto, že se té stovky nedožila. Upřímnou soustrast rodině,” psali lidé na sociálních sítích. Růžena Komosná je svým uměním známá po celé jižní Moravě, kroje vyšívala víc než 75 let a po smrti manžela zůstala jediná, kdo v Podluží ručně vyšíval mužské krojové kalhoty červenice. Folkloristka, ochotnická herečka a víchernice ještě ve vysokém věku chodívala v kroji tančit na hodové zábavy. V roce 2018 také získala Cenu Jihomoravského kraje za přínos v oblasti folkloru. 

Zdroj: Regionální pracoviště Jihomoravský Kraj, Cena JMK 2018

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Obec Dolní Bojanovice

Štítky folklor, kroje, vyšívačka, hody, kroj, Růžena Komosná, Slovácko, Dolní Bojanovice, Podluží, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V 99 letech zemřela Růžena Komosná, legendární vyšívačka krojů ze Slovácka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.