Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pořadatel zrušil kvůli koronaviru akci? Podívejte se, kdy máte nárok na vrácení vstupného

Aktuální situace příliš netěší pořadatele kulturních a sportovcích akcí. Kvůli mimořádným opatřením se dlouhé měsíce naplánované akce nemohou konat a peníze, které utržili za vstupenky, chce většina návštěvníků vrátit. Kdy ale máte právo na vrácení vstupného či kurzovného? Musíte akceptovat uskutečnění akce v náhradním termínu? A v jakých případech by pořadatel za neuskutečněnou akci nemusel vracet peníze?

 „Obecně podle zákona platí, že spotřebitel má vždy právo žádat o vrácení peněz, když se akce či kurz neuskuteční, protože jinak by se jednalo o bezdůvodné obohacení na straně pořadatele. Spotřebitel by dokonce mohl chtít i zaplacení úroků z prodlení, jestliže podnikatel s vrácením peněz otálí,“ uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Kdo si zakoupil vstupenku na koncert nebo sportovní utkání, má tedy nárok na vrácení celé částky. Tím však práva klienta končí. Důvod je jednoduchý. K zrušení akcí došlo v důsledku opatření souvisejících se současnou pandemií, kterou lze zahrnout pod takzvanou vyšší moc. To jsou mimořádné a nepředvídatelné překážky, které pořadatel neovlivní. Spotřebitel tak například nemůže po pořadateli požadovat náhradu škody, která mu se zrušenou akcí vznikla.

„Obě strany mohou být totiž postiženy současnou mimořádnou situací – jak spotřebitel, tak i podnikatel mohou pociťovat nedostatek peněz, který může být krajně obtížný či v některých případech i likvidační. Každá dohoda, která vyřeší oběma stranám jejich aktuální problematickou situaci, je výhodnější než nekomunikace nebo tvrdé hájení svých práv,“ uzavírá Eduarda Hekšová.

Pořadatel akce může spotřebiteli navrhnout vedle finančního narovnání i náhradní plnění. Například přesunutí akce na jiný termín. V tomto případě je na spotřebiteli, zda nabídku přijme, nebo bude požadovat vrácení peněz za neposkytnuté služby.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, vstupné, DTest, peníze, právo, spotřebitel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pořadatel zrušil kvůli koronaviru akci? Podívejte se, kdy máte nárok na vrácení vstupného  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.