Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Maškary ovládly Cejl během festivalu Barvy brněnského Bronxu

Čtvrť přezdívanou brněnský Bronx dnes ovládly masopustní oslavy. Průvod maškar a tanečníků vytáhl lidi do ulic a rozezněl čtvrť rytmem bubnů.

Druhý ročník festivalu začíná o půl třetí srazem masek. Na místě se mísí skupiny tanečníků a hudebníků s běžnými návštěvníky v maskách i bez nich. „Chtěli jsme přinést zpět masopustní tradice, které v této čtvrti sice dříve nebyly, ale myslíme si, že by mohly pomoci povzbudit místní komunitu a přinést pozitivní změny,“ říká jedna z organizátorů akce Martina Čichoňová, zatímco pomáhá upravovat hlavní alegorický vůz. Na voze sedí hlavní postava průvodu, přezdívaná „Obžera” či „Král masopustu”. Muž v obřím zeleném obleku, sedící nad velkým a realisticky vypodobněným lidským srdcem sice průvod v průběhu zastavuje a řídí, nakonec má ale symbolicky umřít. Jeho smrt signalizuje konec masopustu a začátek postního období. 

Starosta má políbit Králi masopustu prsten

Kromě krále v průvodu zaujme panák představující smrtku a konec zimy, ale i vtipná „Gastroletka” složená ze několika dívek, které na kolečkových bruslích rozváží mezi účastníky občerstvení za dobrovolný příspěvek. „Staráme se o dostatek nápojů a jídla mezi návštěvníky. Ty brusle máme právě abychom zvládly rychle objíždět dav a uspokojovat poptávku,” směje se členka Gastroletky Lucie a nabízí okolostojícím panáka slivovice. 

Prostor v parku Hvězdička se rychle plní lidmi, a začíná být jasné, že se tento ročník patrně vyrovná tomu minulému, kdy na masopustní průvod přišlo tři sta lidí. Ženy s tácy plnými masopustních koblih obalených v cukru obchází dav a všem nabízí. Průvod má každou chvíli začít. Napřed si však Král vyžádá pozornost a žádá jídlo, než vyrazí na cestu. Když mu dobrovolníci v maskách poslouží, vyzve přítomného starostu Brna-Sever Martina Malečka,  aby mu prokázal úctu políbením jeho prstenu. „Jsem rád, že moje maska je tak věrná, že mě ostatní mají za starostu,” glosuje starosta Maleček a místo políbení prstenu se u Krále vykupuje lahví slivovice. 

Průvod doprovází rytmy bubnů

Průvod vyráží na cestu. Hudebně ho doprovází jednak skupina bubeníků samba bandu, ale i někteří účastníci dalšími hudebními nástroji. V každé části průvodu je tak slyšet jiná muzika. Podobně pestré jsou i kostýmy. Kromě tradičních čertů, princezen či zvířat tu pochoduje třeba i morový doktor či generál. „Je super, že se tu sešlo tolik lidí a všichni si to společně užívají, i když by bylo samořejmě fajn, kdyby jich bylo ještě víc,” pochvaluje si akci návštěvník pan Odrážka, který se s celou rodinou převlékl za postavy ze seriálu Simpsonovi. Bubnování a křik vytahuje na ulici i obyvatele okolních domů a celá ulice tak ožívá. Atmosféra oslavy a dobré nálady je prakticky hmatatelná. 

Průvod prochází ulicemi Hvězdová, Bratislavská, Stará, Francouzská a cestou dělá zastávku, během které účinkující ze spolku Tripitaka předvádí divadelní, taneční a hudební vystoupení. Na konci průvod zatáčí zpět do parku Hvězdička, kde probíhá slavností ukončení. Část návštěvníků se pak přesunuje do klubu Clubwash, ve kterém dnes poběží masopustní zábava až do noci.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky masopust, festival, maškarní průvod, slavnost, maska, Cejl, Bronx, Martin Maleček, Simpsonovi, Tipitaka, tanečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Maškary ovládly Cejl během festivalu Barvy brněnského Bronxu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.