Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ART GALLERY představí výstavu mentálně handicapovaných umělců. Do fotografických snímků přenesli svou představu o domově

Od 3. do 26. března přinese ART GALLERY BRNO jedinečný pohled na domov očima mentálně handicapovaných umělců. Rodiče, domácí zátiší, zvířátka nebo sourozenci se přenesou do fotografických snímků, které budou vystaveny společně s fotografiemi uznávaného umělce profesora JINDŘICHA ŠTREITA.

Klienti denního stacionáře Gaudium ve věku od 18 do 50 let, kteří trpí různými mentálními i zdravotními poruchami, se pod vedením fotografa Jindřicha Štreita v rámci projektu SCHOVALA JSEM SE ZA LIST chopili nelehkého, ale smysluplného úkolu. Zdokumentovat, co pro ně znamená domov.

„Jde o silný sociální a arteterapeutický projekt, vypovídající nejen o vnitřním světě lidí s handicapem, ale i o jejich rodině. Snažíme se prolomit komunikační bariéru mezi těmito „dětmi“ a veřejností a odstranit u zdravých osob strach z postižených lidí. Ocenění jejich tvorby ze strany veřejnosti jim dodává na pocitu sebejistoty a úcty k sobě samým a vnáší jakousi hru do občas jednotvárného života. Také odezvy rodičů i samotných fotografů jsou velmi pozitivní,“ popsala hlavní cíl autorka projektu Ilona Kulíková ze Střediska volného času Lužánky.

Výstava je důkazem, že když lidé chtějí a spojí se pro dobrou věc, mohou druhým splnit sen. Díky Středisku volného času Lužánky vznikl tento jedinečný projekt pod záštitou primátorky Markéty Vaňkové a patronem projektu je Jan Budař.. Pořadatelé jsou velmi vděční také Art Gallery, která obrazy jejich klientů vezme pod svá křídla a v neposlední řadě i veřejnosti, která projekt podpořila na HitHitu. 

Výstava fotografií na téma Domov bude k vidění od 3. do 26. března v Art Gallery Brno na Veveří 8, vždy úterý až čtvrtek od 10 do 17 hodin. Vernisáž se uskuteční 4. března v 17 hodin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ilona Kulíková

Štítky handicap, art gallery, obrazy, fotografie, Lužánky, výstava, domov, projekt, Jindřich Štreit, Brno, Jan Budař, Markéta Vaňková, HitHit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ART GALLERY představí výstavu mentálně handicapovaných umělců. Do fotografických snímků přenesli svou představu o domově  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.