Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kritika i blahořečení. Snímek Nabarvené ptáče přiletí konečně také do Česka

Ve čtvrtek 12. září se i čeští diváci dočkají premiéry filmu, který v posledních dnech pořádně rozvířil světovou filmovou scénu. Snímek Nabarvené ptáče sklidil na Filmovém festivalu v Benátkách aplaus, přesto se diváci snažili během jeho promítání dostat ven ze sálu. Film se přitom částečně natáčel také v Brně, a to za finanční podpory Jihomoravského filmového nadačního fondu.

Příběh malého chlapce, který je kvůli nepřízni osudu nucen sám cestovat po východní Evropě během hrůz Druhé světové války, přivedl k životu český režisér Václav Marhoul. Inspirací mu byla stejnojmenná kniha polského spisovatele Jerzy Kosińského. Ten při psaní čerpal z vlastních zážitků a traumat, která ho potkala, když se jako malý chlapec schovával před nacisty na polském venkově.

Trnitá cesta k úspěchu

Natáčení nebylo vůbec snadné a předcházelo mu mnoho obtíží. Přípravy trvaly bezmála osm let. Marhoula stálo velké úsilí získat vůbec autorská práva k filmu a následně prošlo úpravou sedmnáct verzí scénáře, než bylo konečně hotovo. „Byly okamžiky, kdy mě zavalil pocit, že to nedokážu, že jsem si na záda naložil moc,“ přiznal Václav Marhoul v jednom z rozhovorů.

Promítání v Benátkách část diváků neustála

Nakonec však Marhoul vytvořil dílo, o kterém se bude ještě dlouho mluvit. Snímek dlouhý 169 minut byl poprvé představen na Filmovém festivalu v Benátkách, kde způsobil veliký rozruch. Během promítání se 12 diváků snažilo dostat pryč ze sálu po barvitě zobrazených násilných a dalších drastických scénách, které byly pro jejich oči příliš.

Brutální drama ztvárněné světovými herci

Britský novinář Xan Brooks o Marhoulovu dramatu tvrdí, že je to bezostyšně brutální a krutá kronika společnosti v rozkladu a země zmítané válkou. Marhoul divákovi nabízí pohled na příběh nevinného chlapce, který je vhozen do vod krutého světa a nucen zpochybňovat dokonce i sám sebe a svou nevinnost a svádí boj o to, aby se z mučedníka nestal mučitel.

Hlavní postavu ztvárnil tehdy devítiletý Petr Kotlár z Českého Krumlova, který rostl s postupem natáčení stejně jako jeho knižní předchůdce a na konci natáčení mu bylo 11 let. Náročnou roli ztvárnila také Jitka Čvančarová, která si zahrála nymfomanku v jedné ze scén, při kterých diváci nevydrželi a opouštěli divadelní sál.

Na filmu Marhoul spolupracoval i se světovými filmovými hvězdami. Postavu katolického kněze ztvárnil například americký herec Harvey Keitel, který byl v roce 1991 nominován na Oscara za vedlejší roli ve snímku Bugsy. Ve filmu si zahraje také švédský herec Stellan Skarsgård, kterého můžete znát hlavně z filmu Piráti z Karibiku, kde ztvárnil otce Willa Turnera nebo také z oscarového snímku Dobrý Will Hunting.Jitka Čvančarová v roli nymfomanky

Mnoho povyku i bez výhry

Z benátského festivalu si sice Nabarvené ptáče nedovezlo žádnou z hlavních cen, přesto snímek způsobil obrovský poprask jak v zahraničních tak v tuzemských mediích. Snímek si však získal studentskou porotu, která mu udělila cenu Film pro UNICEF každoročně udílenou těm filmům, které se nejlépe potýkají s tématikou boje za dětská práva.

Film ocenily světové deníky

Zahraniční kritikové se zabývají jak genialitou, tak obrovskou brutálností Marhoulova filmu. Spíše než k příběhu o holocaustu ho přirovnávají k Homérově Oddysey nebo k Cestě Cormaca McCartyho. Novinář Xan Brooks píšící pro deník The Guardian film ve své recenzi popsal jako zuřivou a spalující tříhodinovou cestu peklem. Další se zahraničních kritiků Lee Marshal zase přirovnává Marhoulův snímek k filmu italského režiséra Piera Paola Pasoliniho - Saló aneb 120 dnů sodomy, který je plný politicky motivovaného hněvu, přesto však hluboce znepokojující. Tvrdí, že hrůzy v Marhoulově filmu jsou v tomto porovnání velmi skromné, přesto se však divák marně snaží pochopit jejich místo ve filmu, který se stává vice než dokumentem hovořícím o holocaustu temným dramatem.


Film Nabarvené ptáče, který se natáčel i v Brně, bude bojovat o ocenění na festivalu v Benátkách

Obrovský úspěch pro českou kinematografii. Nový celovečerní film Václava Marhoula s názvem Nabarvené ptáče, adaptace stejnojmenného světového bestselleru spisovatele Jerzyho Kosińského, byl vybrán do hlavní soutěže Mezinárodního filmového...


Brněnská stopa

Část filmu natáčel režisér Václav Marhoul také v Brně, konkrétně ve staré Káznici na Cejlu. „Káznice je fantastická lokace, neuvěřitelně depresivní místo,“ uvedl při natáčení v Brně Václav Marhoul. Film podpořil finančně i Jihomoravský filmvý nadační fond, a to částkou půl milionu korun.

Do kin vstupuje tento týden

Pražská premiéra se uskuteční v Kongresovém centru ve středu 11. září, kam jsou pozvání jen vybraní hosté mezi kterými je i představitel hlavního hrdiny Petr Kotlár, herečka Jitka Čvančarová nebo také kameraman Vladimír Smutný. Nebude chybět samozřejmě ani Václav Marhoul, který poprvé za svou kariéru zastal u tohoto snímku roli scénáristy režiséra i producenta. O den později se film začne promítat i v českých kinech. V Brně budou moci diváci film zhlédnout 13. září v Kině Scala.

Autoři | Foto Jan Dobrovský

Štítky Nabarvené ptáče, holocaust, filmový festival, drama, kritika, film, Václav Marhoul, Brno, Česko, Benátský filmový festival, režisér, druhá světová válka, herec, Jerzy Kosiński, Jitka Čvančarová, Petr Kotlár

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kritika i blahořečení. Snímek Nabarvené ptáče přiletí konečně také do Česka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.