Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hudební ráj v topolovém hájku. Beseda u Bigbítu nabídne světové kalibry i domácí cimbálku

Topolový hájek v malé vesničce Tasov na Hodonínsku opět po roce ožije. Už po sedmadvacáté bude totiž hostit výjimečný festival Beseda u Bigbítu. Organizátorům Besedy přitom každoročně nejde upřít jedna charakteristická vlastnost, díky které Beseda pravidelně aspiruje na hlavní kulturní událost jižní Moravy - odvaha dramaturgicky riskovat a spojovat zdánlivě nespojitelné.

Na vstupenky už nemusí být čas

Americká post-punková hvězda, britský synthpop, živelné australské country, belgický metal i horňácká cimbálka, právě takovou kombinaci zažijete na Besedě během pouhých dvou dní. Festival letos obsadí topolový hájek o víkendu 2. a 3. srpna. S nákupem vstupenek je přitom již nejvyšší čas, k dispozici je jich už jen něco málo přes stovku!

Letošním hlavním úlovkem budou bezesporu američtí Algiers nebo britští International Teachers of Pop. Z nově ohlášených kapel do Tasova přijede řada aktuálních objevů české a slovenské hudby. Mezi čerstvá jména na elektropopové scéně patří zpěvačka Aneta Martínková alias Margo, kapela se sportovním názvem Fotbal má zvukově blízko zase ke kraut-popu, psychedelii i mathcoru.

Nekompromisní post-hardcore produkují Drom, leitmotivem intimního debutového alba projektu Leto s – Monikou, s nímž Monika Midriaková zabodovala i v prestižních slovenských Radio_Head Awards, je naopak „objevování klidu“. Podobným směrem jde i projekt Makak Akustikus violoncellistky Kateřiny Koutné. 

Legenda mezi cimbálkami

Speciální položkou programu je koncert legendárního primáše a houslisty Martina Hrbáče. „Majstr Hrbáč počátkem letošního roku oslavil osmdesát let. Samotná Horňácká cimbálová muzika Martina Hrbáče pak před třemi lety oslavila úctyhodných padesát let od svého vzniku. Půjde o jedno ze zásadních vystoupení na BESEDĚ,“ říká dramaturgyně Kač Fišer. 

Z české a slovenské scény do Tasova dále přijedou vítězové soutěže 1Band2Play Chief Bromden, obdobně ostří Möbius nebo Tygroo kombinující funk, klezmer, balkánský folk a jazz. Pozoruhodný nadžánrový projekt představí Darkness Positive, reminiscenci devadesátek Panenské plameny a v nové poloze bez harmoniky zahraje Hana Lundiaková alias Stinka.

Dvě kapely se na festival dostanou díky spolupráci s pořadem Startér Radia Wave – bizarní elektronická dvojice Hello Marcel a osvěžující rapeři P/ST, kteří se v této soutěži dostali až do finále. Lokální scénu na BESEDĚ zastoupí garážové duo Them Switcheroos a chybět nebude ani v podstatě už domácí rezident Dj Myslivec. 

Potvrzení Algiers nám někteří lidé normálně nevěřili, směje se organizátor

Hlavním lákadlem festivalu zůstávají američtí Algiers, kteří jsou jednou z nejvýbušnějších odpovědí na dnešní dobu a provází je pověst jedné z nejlepších koncertních kapel vůbec. Ačkoli se s jejich jménem nejčastěji skloňuje škatulka post-punku, v jejich hudbě se dají nalézt i stopy jižanského rapu, funku, IDM nebo gospelu. Právě v souvislosti s Algiers pořadatelé řešili hned několik nevěřícných dotazů.

„Pochybnosti, jestli koncert Algiers v malé vesničce na Moravě a na festivalu s tak divným názvem není bouda, jsem řešil hned několikrát. Po vystoupení této kapely v Tasově na každý pád můžu jít s klidem do pořadatelského důchodu,“ směje se Uretšlégr s tím, že zahraniční jména na BESEDĚ dále ještě posílila účast polských Lonker See a ukrajinských Ptakh_Jung. 

Špičku nezávislé scény a další tahák festivalu představuje také belgické post-hardcorové trio Brutus a vycházející britská synthpopová hvězda International Teachers of Pop, která na BESEDĚ vystoupí v české premiéře. U australských The Kill Devil Hills se návštěvníci mohou těšit na živelnou směsku country, blues a garážového rocku.

Zavedenější jména aktuální české a slovenské scény na festivalu zastoupí už dříve ohlášení Floex & Tom Hodge, Čáry života, WWW Neurobeat, Manon Meurt,  Katarzia & Pjoni, Khoiba, Subject Lost, Himalayan Dalai Lama, Isama Zing, Voidi, Boris Carloff,  minus123minut, Five Second to Leave nebo Muzikant Králíček. Z mladších kapel se dále představí například Bert & Friends, Lebanon a Luvver.

Bohatý doprovodný program

V celkovém programu 27. BESEDY se 2. a 3. srpna 2019 v Tasově u Veselí nad Moravou se na třech pódiích představí více než čtyřicet kapel z deseti zemí. Neméně důležité jsou také ostatní programové bloky festivalu, jedenáctý ročník Soutěže písničkářů a Apollónovy návštěvy. O potřebě a přínosech digitálního detoxu povypráví Karolína Presová, na nebezpečí dezinformací a manipulací upozorní Miloš Gregor, poetické naopak bude například vystoupení básníka Petra Hrušky.

Foto Beseda u Bigbítu | Zdroj s použitím TZ

Štítky Beseda u Bigbítu, festival, Tasov, vstupenky, cimbálová muzika, hudební skupina, Jihomoravský kraj, okres Hodonín, Aneta Martínková, projekt, soutěž, Hana Lundiaková, Martin Hrbáč

Hudební ráj v topolovém hájku. Beseda u Bigbítu nabídne světové kalibry i domácí cimbálku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.