Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hana. Slavná knižní předloha bude mít v Brně premiéru, vypráví uhrančivé osudy tří žen a jednoho století

Můžeme jedním rozhodnutím nevratně změnit život svůj i těch druhých? Máme život ve svých rukou nebo jsme jen bezmocnými loutkami ve hře osudu? Činoherní sezona Národního divadla Brno se pomalu blíží do finále. V pátek 7. června zažije Mahenovo divadlo českou premiéru inscenace Hana. Hra na motivy stejnojmenného knižního bestselleru vypráví příběh tří žen na pozadí událostí 20. století.

Hana je třetím románem české spisovatelky Aleny Mornštajnové (*1963), který se od svého vydání roku 2017 neustále drží na předních příčkách prodejnosti. Kniha získala iřadu ocenění, příkladem Kniha roku a Novinka roku 2017 na Databázi knih, Cena Česká kniha 2018 a Studentská cena Česká kniha 2018. Společnost Happy Celuloid a režisér Milan Cieslar připravují film a měla by vzniknout i čtyřdílná televizní minisérie. V současnosti se pracuje na překladech do deseti cizích jazyků. Autorka získala v roce 2019, mj. také za Hanu, Cenu města Valašského Meziříčí, kde žije a kde se odehrává i velká část děje tohoto příběhu.

Existuje-li něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí jiným. Jenže co když je přesto nevinen? Co když je to všechno jen shoda okolností a člověk je pouze bezmocným nástrojem osudu? 

Příběh na pozadí skutečných událostí

Příběh vychází ze skutečných událostí odehrávajících se postupně na několika místech – ve Valašském Meziříčí, Terezíně a Osvětimi. Hana Hellerová skutečně žila, ale byla malou holčičkou, když byla poslána transportem do Terezína a později i do polské Osvětimi, kde zemřela. Slovo hana není jen jménem, ale i synonymem pro vinu, která prochází celým příběhem.

Někdy v našich životech stačí jen jeden zákusek, jedno zamilování se, jedno zpožděné odeslání dopisu a obrátí se nám celý svět a všichni v něm naruby. Podmanivý jobovský příběh jedné rodinné tragédie vypráví divákovi o tom, že ztratit lze skutečně vše kromě lásky a vzájemného lidského porozumění.

Ženy v hlavních rolích

Ve strhujícím tempu se postupně vynořují osudy žen tří generací – Miry, její tety Hany a babičky Elsy. V hlavních ženských rolích se můžeme těšit na Elenu Trčkovou, Evu Novotnou a Terezu Groszmannovou. Ožívá bolest i utrpení, zrada a nenávist, ale také láska, lidskost a humor.

Režie se ujal sám ředitel Národního divadla

Divadelní ztvárnění knižního bestselleru je poslední činoherní premiérou sezony 2018 / 2019 v Mahenově divadle. Jedná se o první převedení tohoto díla na divadelní prkna. Režie a adaptace inscenace se ujal Martin Glaser, ředitel Národního divadla Brno. Dramaturgyní představení je Lucie Němečková, scéna je dílem Pavla Boráka a kostýmy vytvořila Markéta Sládečková-Oslzlá.

Vyprávěný příběh bude diváky přenášet z přítomnosti do minulosti a do vzpomínek jednotlivých postav. Postupně se poodkrývají jednotlivé kousky skládačky, aby se na konci zjevil celý příběh jedné rodiny, která zakusila velkého množství příkoří na mnoha rovinách.

Autogramiáda autorky

Čtenáři i diváci mohou pak v sobotu 8. června od 17:00 ve foyer Mahenova divadla využít jedinečné příležitosti. Proběhne zde totiž autogramiáda autorky knižní předlohy Aleny Mornštajnové.

Foto Patrik Borecký

Štítky hana, Národní divadlo Brno, inscenace, premiéra, Brno, Mahenovo divadlo, Alena Mornštajnová, Česká kniha, Milan Cieslar, Databáze knih, Tereza Groszmannová, Eva Novotná, Martin Glaser, Valašské Meziříčí

Hana. Slavná knižní předloha bude mít v Brně premiéru, vypráví uhrančivé osudy tří žen a jednoho století  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.