Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Pětitisícový hrad Veveří: Česká národní banka vydala další sběratelskou minci

Česká národní banka dnes vydala novou sběratelskou minci. Tentokrát se na ní objeví hrad Veveří. Mince má nominální hodnotu pět tisíc korun.

Od roku 2016 vydává Česká národní banka dvakrát ročně speciální sběratelskou edici zlatých mincí s českými hrady a zámky. Letos vyšla řada na hrad Veveří, který se nachází kousek od Brněnské přehrady. Druhým hradem tohoto roku, který bude zdobit tyto speciální mince, se na podzim stane Švihov. Příští jaro se dočká Bečov nad Teplou a Buchlov. 

Minci zdobí krom zmiňovaného hradu Veveří i heraldická zvířata

Pro zájemce je vydáno 2 900 mincí v běžném provedení a 6 900 v provedení špičkovém. Finální podobu mince navrhl Asamat Baltaev. Mince má hodnotu 5 000 korun, ale prodejní cena je o něco vyšší. Promítá se v ní cena zlata i náklady na její výrobu.

Na lícní straně zlaté mince je ztvárněno hradní nádvoří průhledem přes dveřní portál. V jeho pravé části návrhář zakomponoval česká heraldická zvířata z velkého státního znaku. Najdeme tady proto českého lva a moravskou i slezskou orlici. Rubovou stranu mince zase zdobí reliéf, který vyobrazuje hrad Veveří z podhledu. Minci pro Česknou národní banku vyrazila Česká mincovna.

Písemné prameny dokládají existenci hradu Veveří od roku 1213, podle pověstí měl být vybudován již o dvě století dříve. Jeho počáteční historie je úzce spjata s vládnoucími rody Čech a Moravy. Český král Přemysl Otakar II. hrad využíval jako vězení pro své odpůrce a králi Janu Lucemburskému posloužil jako zástava na diplomatické a rytířské mise v Evropě. Císař Karel IV. hrad vyplatil a vrátil jej zpět do královského majetku, kde hrad setrval až do roku 1558. Odolal dobývání husitů i obléhání Švédy během třicetileté války a byl dobyt až v roce 1742 pruským vojskem. Od roku 1925 je hrad v majetku státu. 

Autoři | Foto www.mince-numismatika.cz

Štítky mince, Česká národní banka, veveří, sběratelská edice, Hrad Veveří, hrad, třicetiletá válka, Karel IV. Lucemburský, Švihov, Bečov nad Teplou, Buchlov, Jan Lucemburský

Pětitisícový hrad Veveří: Česká národní banka vydala další sběratelskou minci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.