Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnský rodák a jeden z nejslavnějších spisovatelů světa Milan Kundera dnes slaví 90. narozeniny

Je považován za jednoho z nejslavnějších českých spisovatelů všech dob. Paradoxem však je, že na svou rodnou zem na dlouhá léta zanevřel a dokonce odmítal překládat svá nová díla do češtiny. V posledních letech se však situace naštěstí změnila. Milan Kundera, brněnský rodák, který dnes slaví 90. narozeniny, se postupně opět otevírá Česku. Ku příležitosti kulatin slavného spisovatele si v Brně připravilo speciální program hned několik kulturních institucí.

Jako první se dnes otevřela veřejnosti výstava s názvem Milan Kundera (neztracen) v překladech v prostorách Moravské zemské knihovny. „Je věnována překladům Kunderových knih. Při přípravě výstavy jsme došli k číslu více než tří tisíc vydání v různých světových jazycích, což z Kundery dělá jednoho z nejpřekládanějších autorů na světě," konstatoval ředitel MZK Tomáš Kubíček.

Milan Kundera se narodil 1. dubna roku 1929 v Brně. Jeho otec Ludvík Kundera byl vynikajícím klavíristou a rektorem JAMU. Milan vychodil brněnské gymnázium na třídě Kpt. Jaroše, poté se přestěhoval do Prahy na Univerzitu Karlovu, kde nejdříve studoval literární vědu a estetiku, po dvou semestrech však přestoupil na FAMU, kde se věnoval filmové režii a scénáristice. Milan Kundera byl ve svých mladých letech aktivním komunistou. V roce 1948 vstoupil do komunistické strany, po dvou letech byl však vyloučen. Roku 1956 mu bylo členství obnoveno, ale v roce 1970 byl opět vyloučen. V roce 1975 emigroval do Francie. Tehdejší československý komunistický režim mu o čtyři roky později odebral občanství. Poté získal francouzské. Je autorem řady povídek, esejů, divadelních her a především románů. Za svá dílo získal desítky ocenění a stal se jedním z nejvlivnějších a nejvíce překládaných autorů světové historie.

Kundera pro výstavu sám přeložil úryvky ze svých francouzských děl

Kunderovo dílo je netradičně přiblíženo ve své grafické podobě prostřednictvím obálek jeho knih v různých překladech a také prostřednictvím recenzí v předních světových denících. Speciálně pro tuto výstavu také sám Milan Kundera přeložil úryvky ze svých čtyř posledních románů, které dosud v češtině nevyšly. Poslední částí výstavy je knihovnička s českým vydáním Kunderových děl, která mohou návštěvníci pročítat v křeslech nebo na lenošce přímo v expozici.

Já, truchlivý bůh a další filmové, divadelní a rozhlasové adaptace

Výstava v Mramorových sálech Biskupského dvora začne ve středu a zabývá se dalším životem jeho díla - rozhlasovými, divadelními a filmovými interpretacemi jeho textů. Výstavu doprovodí i projekce filmu Já, truchlivý Bůh s Milošem Kopeckým v hlavní roli. Autorem výstavy je Mojmír Jeřábek, který je s Kunderovými v pravidelném kontaktu.

Právě obnovenou premiérou inscenace Jakub a jeho pán se k poctě Milanu Kunderovi připojuje i Městské divadlo Brno. Hru s Viktorem Skálou a Janem Mazákem uvede 11. a 12. dubna.

S Brnem spojují Kunderu tisíce nitek

„Chtěl jsem dokumentovat vztahy Milana Kundery k Brnu, s nímž ho spojují tisíce a tisíce nitek. A nejde pouze o čestné občanství nebo export inscenace Jakub a jeho pán Městského divadla Brno do Paříže, kde autor mohl inscenaci vidět a velmi ji tehdy ocenil," uvedl Jeřábek.

Foto Archiv Činoherního klubu | Zdroj s využitím ČTK

Štítky Milan Kundera, narozeniny, kultura, program, mzk, výstava, Brno, Česko, Moravská zemská knihovna, kulturní instituce, Tomáš Kubíček, Ludvík Kundera, Miloš Kopecký, Viktor Skála, Jan Mazák

Brněnský rodák a jeden z nejslavnějších spisovatelů světa Milan Kundera dnes slaví 90. narozeniny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.