Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno dá příští rok na kulturu 1,1 miliardy korun, o 100 milionů více než letos

Brno dá v příštím roce do kultury 1,1 miliardy korun, což je o 100 milionů více než v letošním roce. Část peněz poslouží na provozní výdaje, část na investice. Navýšení bylo součástí schváleného rozpočtu na rok 2019. Příjmy budou 13 miliard, výdaje 15,2 miliardy, rozdíl dokryjí většinou dotace z Evropské unie.

V letošním roce dalo město na kulturu miliardu, navýšení proto činí deset procent. „Asi 35 milionů jsou provozní výdaje, které jsou především z důvodu navýšení platů v kultuře. Musíme to vykrývat z městského rozpočtu, protože ministerstvo kultury podporu momentálně nenavyšuje," uvedl radní pro kulturu Marek Fišer (za Piráty).

Přes 11 milionů požadovalo Centrum experimentálního divadla Brno (CED). „Je potřeba poděkovat, že Rada města Brna vnímá podfinancovanost Centra experimentálního divadla jako problém a snaží se naléhavou situaci řešit," uvedl ředitel centra Miroslav Oščatka. Podle něj ale část peněz pokryje dřívější navýšení platů.

„V praxi to znamená, že se reálně plánovaný příspěvek zřizovatele na provoz nezvyšuje o 11,5 milionu, ale o pět milionů a dále o příspěvek na opravy ve výši dva miliony. Přitom stále platí, že nás nejvíce trápí finance na běžný provoz," uvedl Oščatka.

Národní divadlo by mohlo přejít pod ministerstvo kultury

Město ale více peněz dát nemůže. „Momentálně jsme dosáhli maxima pro příspěvkové organizace v rámci jejich požadavků na navyšování platů v kultuře. U centra je navýšení procentuálně jedno z nejvyšších. S panem Oščatkou se ale budeme dívat do dalších let," řekl Fišer. Podle něj chce město do budoucna najít řešení například tak, že by některé organizace jako třeba Národní divadlo Brno přejít pod ministerstvo kultury. „Potom by mohly být další prostředky. Je to ale běh na dlouhou trať," dodal Fišer.

CED má rozpočet přes 50 milionů. V posledních letech narostla podpora od města z 30 ke 40 milionům, další peníze má organizace z vlastní činnosti. Spadají pod ni divadlo Husa na provázku, HaDivadlo a Divadlo U Stolu.

Sedm milionu na záchranu oper

Sedm milionů dostane i Národní divadlo Brno. Jeho ředitel Martin Glaser nedávno řekl, že chybí přes sedm milionů na zachování repertoáru oper. Pokud by divadlo peníze nedostalo, hrozilo jejich omezení na polovinu. Měsíčně jich odehraje 15 až 20.

Autoři | Foto NdB

Štítky kultura, dotace, rozpočet, divadla, Brno, peníze, Evropská unie, ministerstvo kultury, Národní divadlo Brno, Centrum experimentálního divadla, Česká pirátská strana, Martin Glaser, HaDivadlo

Brno dá příští rok na kulturu 1,1 miliardy korun, o 100 milionů více než letos  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.