Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Za první půlden si v Brně koupilo SMS jízdenku 282 lidí

Brňané dnes poprvé mohli využít službu SMS jízdenka. Za první půlden si ji koupilo 282 lidí. Dopravní podnik očekává, že jich bude prodávat zhruba 80.000 měsíčně a díky tomu ubude počet nákupů jízdenek u řidiče, což zdržuje dopravu, řekla mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová.

U řidičů si lidé koupí měsíčně zhruba 42.000 jízdenek. O kolik by toto číslo mohlo poklesnout, si však dopravní podnik netroufá odhadovat, protože zkušenosti z ostatních měst jsou různé.

Pro začátek mají cestující možnost koupit si jízdenku na 75 minut za 29 korun, nebo na 24 hodin za 99 korun. Návody jsou k dispozici na zastávkách i v tramvajích na letácích či na webu.

"Podle zkušeností a poptávky můžeme po třech až šesti měsících nabídku jízdenek rozšířit," podotkla Hailichová. Podle prvních reakcí se zdá, že lidem chybí především ekvivalent papírové jízdenky na 15 minut za 20 korun, tedy na krátké jízdy.

Cestující musí nastoupit do vozidla s již doručenou jízdenkou. Pokud ji neobdrží, musí si obstarat jiný jízdní doklad, jinak ho revizor bude považovat za černého pasažéra. Posléze lze nedoručenou jízdenku reklamovat buď v prodejnách jízdenek dopravního podniku nebo na jeho webu. Reklamace bude vyřizovat společnost Direct Pay, která službu poskytuje.

Možnosti zakoupení jízdenky jsou tři. Stačí odeslat text BRNO, respektive BRNOD na telefonní číslo 90206. "Jízdenku cestující obdrží zhruba za dvě minuty. Základní podmínkou pro nákup je aktivace služby Premium SMS u mobilního operátora a lze ji získat pouze se SIM kartou českých mobilních operátorů," upřesnila Hailichová. Jízdenka platí ve spojích, které provozuje Dopravní podnik města Brna, tedy na linkách 1 až 99 v zónách 100 a 101. Neplatí ve vlaku.

Existují ještě další dvě varianty nákupu. Po předchozí registraci na telefonním čísle 910 902 000 či na webové stránce www.na-zavolanou.cz stačí prozvonit příslušné telefonní číslo. Třetí možností je jízdenka ze Sejfu, což je aplikace pro chytré telefony.

Dopravnímu podniku se podařilo vybrat dodavatele služeb až na třetí pokus v říjnu se zpožděním rok a půl proti původním plánům. Direct Pay získala zakázku na dva roky a získá z každé jízdenky provizi 14,7 procenta. Brno se tak přiřadí mezi desítku českých měst, která již tuto službu poskytují.

Zdroj ČTK

Štítky DPMB, sms jízdenky, doprava, tramvaje, Brno, Dopravní podnik města Brna, SMS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za první půlden si v Brně koupilo SMS jízdenku 282 lidí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.